Hlavní obsah

Špatné zprávy z nemocnice. Hvězdný Vingegaard má poraněné také plíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dánský cyklista Jonas Vingegaard má po hrozivě vypadajícím pádu ve čtvrteční etapě závodu Kolem Baskicka také pneumotorax a pohmožděné plíce. Jeho tým Visma-Lease a Bike už ve čtvrtek uvedl, že úřadující dvojnásobný vítěz Tour de France utrpěl zlomeninu klíční kosti a několika žeber.

Dánský cyklista Jonas Vingegaard na archivních záběrechVideo: sntv

 
Článek

„Další vyšetření v nemocnici odhalila, že Jonas utrpěl také pohmoždění plic a pneumotorax. Je stabilizovaný a má za sebou klidnou noc. Zůstává hospitalizován,“ sdělil dnes nizozemský tým na sociální síti X. Pneumotorax je nahromadění vzduchu nebo jiného plynu do pohrudniční dutiny obklopující plíce.

Vingegaard byl jedním z dvanácti cyklistů, kteří ve čtvrtek nezvládli ve vysoké rychlosti ostrou pravotočivou zatáčku zhruba 35 km před cílem 4. etapy a vyjeli ze silnice. Někteří narazili do vybetonovaného příkopu a velkých kamenů.

Sedmadvacetiletý Vingegaard dlouho ležel na boku bez hnutí ve stabilizované poloze se zkrvavenými zády a po ošetření byl dopraven na nosítkách do sanitky se zafixovaným krkem.

Ředitel závodu Julián Eraso uvedl, že ho nehoda překvapila. „Nikdy nevíte, kde k něčemu může dojít. Ale letos se jede na dobrých, širokých a jednoduchých silnicích. Ta pravotočivá zatáčka byla lehká a byla signalizovaná dopředu, aby se na ni jezdci mohli připravit,“ řekl Eraso rozhlasové stanici Cadena SER.

Zlomeninou klíční kosti a lopatky odnesl nehodu mistr světa v časovce Remco Evenepoel, jenž se má dnes doma v Belgii podrobit operaci. Pád znamenal konec v závodu také pro průběžného lídra Primože Rogliče ze Slovinska, který vyvázl bez zlomenin.

„Mé plány pro nejbližší budoucnost se samozřejmě mění, ale doufám a domnívám se, že dlouhodobé plány zůstanou stejné,“ uvedl na sociálních sítích Evenepoel, jenž v létě plánuje debut na „Staré dámě“ a start na olympijských hrách v Paříži. Tour de France, na níž měli Vingegaard, Evenepoel a Roglič bojovat o prvenství, odstartuje 29. června.

Reklama

Související témata: