Hlavní obsah

Zemřel vítěz cyklistického Gira z roku 1965 a mistr světa Adorni

Ve věku 85 let zemřel v sobotu někdejší vítěz cyklistického Gira d'Italia a mistr světa Vittorio Adorni. Rodina o úmrtí bývalého italského jezdce informovala na sociálních sítích. Adorni byl v pátek v Parmě hospitalizován a v noci na Štědrý den zemřel. Příčina smrti nebyla zveřejněna.

Foto: Profimedia.cz

Ve věku 85 let zemřel vítěz cyklistického Gira d'Italia a mistr světa Vittorio Adorni.

Článek

Adorni byl hvězdou šedesátých let minulého století. Giro vyhrál v roce 1965 a ještě byl dvakrát druhý (1963 a 1968). Celkem na slavném závodě slavil jedenáct etapových vítězství. Další celkové triumfy vybojoval v závodech Kolem Romandie (1965 a 1967), Kolem Belgie (1966) a Kolem Švýcarska v roce 1969, kdy se také stal italským šampionem.

V roce 1968, kdy byl týmovým kolegou a domestikem legendárního Eddieho Merckxe při jeho premiérovém triumfu na Giru, vyhrál závod s hromadným startem na mistrovství světa v Imole. Tehdy po sólovém úniku zvítězil s bezmála desetiminutovým náskokem.

Po skončení kariéry působil Adorni jako sportovní ředitel, později se zapojil do managementu mezinárodní federace UCI. Přisuzují se mu zásluhy na uhlazení sporů mezi UCI a pořadateli Tour de France i na vzniku WorldTour.

Reklama

Související témata: