Hlavní obsah

Zkrácenou alpskou etapu na Giru vyhrál Rubio, dál vede Thomas

Kolumbijský cyklista Einer Rubio vyhrál páteční 13. etapu Gira d'Italia, která byla kvůli dešti výrazně zkrácena na 74,6 km. Ve vrchařském dojezdu do cíle ve švýcarském lyžařském středisku Crans Montana porazil v souboji tria uprchlíků Francouze Thibauta Pinota a Jeffersona Alexandera Cepedu z Ekvádoru a připsal si premiérový úspěch na Grand Tour. Celkově dál vede Brit Geraint Thomas.

Foto: Massimo Paolone/LaPresse via AP, ČTK/AP

Vítězné gesto Einera Rubia v cíli 13. etapy Gira.

Článek

Lídr Ineosu dojel společně se svými hlavními rivaly v boji o růžový trikot. V průběžném pořadí má stále těsný dvousekundový náskok před slovinským jezdcem Primožem Rogličem. Třetí Portugalec Joao Almeida dál ztrácí 22 sekund.

Pořadatelé se rozhodli trať první alpské etapy zkrátit a naplánovat tak, aby se kvůli špatnému počasí vyhnuli především přejezdu přes Velký Svatobernardský průsmyk. Peloton navíc po chladných a deštivých podmínkách posledních dnů trápí zdravotní problémy. I kvůli koronaviru už ze závodu odstoupilo 41 jezdců včetně hvězd jako Remco Evenepoel, Filippo Ganna a Mads Pedersen či českých cyklistů Jana Hirta a Josefa Černého.

Do závěrečného třináctikilometrového stoupání s průměrným sklonem 7,2 procenta se vydala jako první pětičlenná skupinka uprchlíků, kteří vyrazili do úniku už v úvodu etapy. Na vrcholu už zbyli v boji o etapové prvenství jen tři a v protivětru zvládl nejlépe spurt pětadvacetiletý Rubio, který vybojoval pro stáj Movistar první výhru na letošním Giru.

Giro d'Italia - 13. etapa
Le Chable - Crans Montana, 74,6 km
1. Rubio (Kol./Movistar)2:16:21
2. Pinot (Fr./Groupama-FDJ)-6
3. Cepeda (Ekv./EF Education-EasyPost)-12
4. Gee (Kan./Israel-Premier Tech)-1:01
5. Paret-Peintre (Fr./AG2R-Citroën)-1:29
6. Carthy (Brit./EF Education-EasyPost)''
...
100. K. VACEK (ČR/Corratec-Selle Italia)-20:56
Průběžné pořadí
1. Thomas (Brit./Ineos-Grenadiers)51:20:01
2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma)-2
3. Almeida (Portug./SAE Emirates)-22
4. Leknessund (Nor./DSM)-42
5. Caruso (It./Bahrajn-Victorious)-1:28
6. Kämna (Něm/Bora-hansgrohe)-1:52
...
82. K. VACEK-1:55:21

Reklama

Související témata: