Hlavní obsah

Entropiq vstupuje do nejsledovanější hry na světě, točí se v ní desítky milionů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elitní český esportový klub Entropiq představuje nový tým ve hře League of Legends („LoL"), která je momentálně nejhranější, ekonomický nejzajímavější a také divácky nejatraktivnější. Důkazem budiž poslední mistrovství světa. To sledovalo podle dat vývojářské společnosti Riot Games, která za hrou stojí, dokonce více než 200 milionů diváků.

Foto: Entropiq

Entropiq vstupuje do nejsledovanější hry na světě, ve které se točí desítky milionů dolarů. Narazit může i na Barcelonu.

Článek

Entropiq zlákal do svého týmu vedle českých špičkových hráčů také zahraniční naděje. „Celý proces od rozhodnutí po scouting a podepsání smluv s hráči trval několik málo týdnů. Jsme rádi, že vše proběhlo hladce a nad očekávání rychle," pochvaluje si sportovní ředitel Entropiqu Pavel Klaban.

Největší hvězdou bude zcela jistě Petr „denyk" Haramach, který v minulosti působil v nejprestižnější evropské lize League European Championship (LEC), ve které si ti nejlepší hráči mohou vydělat statisíce eur ročně.

Ti vůbec nejlepší a nejslavnější hráči na světě, jako je třeba Jihokorejec Lee Sang-hyeok, známý v herním světě pod přezdívkou Faker, si přijdou na miliony dolarů ročně. Nehledě na další reklamní příjmy.

Entropiq by se v budoucnu chtěl rovněž podívat mezi absolutní elitu, do které ale vede cesta přes národní a evropské úspěchy. Riot Games totiž do svých čtyř elitních soutěží (evropská, americká, jihokorejská, čínská) jen tak někoho nepouští.

Jde o stejný princip jako v severoamerickém sportu. Třeba do NHL v posledních letech přibyl tým z Las Vegas a letos nově ze Seattlu. Stejně tak esportové týmy musí zaplatit vstupní poplatek, aby se dostaly do franšízovaných lig s tím, že za sebou musí mít úspěšnou historii.

Pro příklad německý fotbalový klub Schalke 04, který má také od roku 2016 esportovou sekci, letos prodal své místo mezi evropskou LoL elitou za částku okolo 20 milionů eur.

Entropiq začne svou cestu mezi elitu na domácí scéně v Hitpoint Masters lize, ze které by se chtěl v co nejkratším čase kvalifikovat do European Masters. Odtud už je cesta mezi nejlepší pravděpodobnější, nehledě na to, že si týmy v letošním ročníku European Masters rozdělily 300 tisíc eur jako prize money za umístění na turnaji. „Vše děláme s maximální vážností, stejně tak tomu bude i u LoL týmu. Už pomalu vyhlížíme European Masters v roce 2022. Vnímáme ale, že je Hitpoint Masters důležitý partner nejen ke vstupu do světa LoL, ale i k dalšímu rozvoji našeho klubu," dodává Daniel Kloud, CEO Entropiqu.

S rozvojem mezi ještě širší publikum by mohla pomoc i konfrontace se špičkovými esportovými organizacemi, mezi které by se chtěla už brzy zařadit i zavedená sportovní značka. Těsně před Entropiqem totiž oznámila nový LoL tým také slavná FC Barcelona, která tak napodobila vedle Schalke 04 třeba i francouzský Olympique Lyon nebo Eintracht Frankfurt.

Reklama

Související témata: