Hlavní obsah

Olympiáda potřebuje esport. Opačně to neplatí, uvedl manažer české reprezentace v pořadu Fragger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bude esport součástí olympijských her? Ožehavá otázka byla hlavním tématem nejnovějšího dílu pořadu Fragger. Do studia serveru Novinky.cz dorazil Štěpán Mach, manažer české esportové reprezentace a bývalý plejer karetní hry Hearthstone. Probíral se také probíhající CS:GO turnaj IEM Cologne nebo Machův postup na MS v kontroverzní hře Tic Tac Bow.

Nový pořad o esportu FRAGGER vychází každý čtvrtek na serveru Novinky.czVideo: Novinky

 
Článek

Patří tedy esport na olympiádu? Jedni myšlenku zápolení v počítačových hrách pod pěti kruhy podporují, druzí jsou zcela proti, jiní lavírují. Ani Mach nemá zcela jasno. „Chápu argumenty jedné i druhé strany. Sám se nemůžu rozhodnout v jakém táboru jsem," přiznává Mach, který se v minulosti dostal mezi nejlepší světové hráče v Hearthstone.

„Olympiáda esport potřebuje. Na druhou stranu si nemyslím, že esport potřebuje olympiádu," naráží Mach na skutečnost, že zástupci mladší generace mnohdy dávají přednost virtuálnímu měření sil před sportovním. „Esport je v boomu a nevím, jestli olympiáda je směr, kterým by se esport měl vydávat," dodává manažer české reprezentace.

Moderátor pořadu Filip Lejček připomněl ještě další variantu, která připadá v úvahu. Esport by mohl mít vlastní oficiální olympiádu, která by se týkala jen virtuálního soupeření. „Něco takového v minulosti vznikalo. Nenazývali to olympiádou, ale byl to velký mezinárodní event ve více hrách. Otázka ale je, co by na takové olympiádě mohlo být," naráží na možná úskalí Mach a přidává vysvětlení.

„Jeden z důvodů, proč v blízké době na olympiádě neuvidíme například Counter Strike (CS:GO), je podstata té hry. Pořád je to násilná hra, se kterou se spoustu lidí nechce spojovat a vzhledem k podstatě olympiády (Olympijská charta) na ní být žádné násilí ani nemůže," přiznává Mach, že jednomu z nejpopulárnějších titulů se nejspíš na hry proklouznout nepodaří.

Mach se v kariéře dostal mezi nejlepší hráče světa také v lukostřelbě na mobilu. „Udělal jsem si rešerši všech her, abych věděl, jak je náročný se tam (mistrovství světa) dostat. Dva tři měsíce jsem trénoval a povedlo se," připomíná mach nedávný postup na MS v titulu Tic Tac Bow, kolem nějž se v esportové komunitě strhla bouřlivá diskuze.

Co dalšího se řešilo v pořadu Fragger, který vychází každý čtvrtek na serveru Novinky.cz? To se dozvíte v celém dílu, jenž si můžete pustit ZDE.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.