Hlavní obsah

České lvice ve Lvím městě? Jiný svět, pořadatel z formule 1, ale i jeden nedostatek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od roku 1996 se bojuje o florbalový světový titul, jen dvakrát ale šampionát opustil Evropu. Pokaždé zamířil do Singapuru. Jak vypadá mistrovství světa v zemi přezdívané podle svého symbolu Lví město a čím okouzlilo České lvice, jak jsou reprezentantky označovány?

Foto: Martin Flousek/Český florbal

Večerní Singapur české florbalistky nadchnul.

Článek

Singapur (od našeho zpravodaje) – Své bohatství Singapur nijak neskrývá. Vysoké moderní budovy připomínají downtown největších amerických měst, pod nimi drahé obchody, luxusní restaurace, ale i pouliční stánky s místními pochutinami.

Dojem ze šedi na sobě nahuštěných domů zlepšuje množství zeleně v ulicích, které nahrává místní klima. Na ulicích je úplně čisto, však i případné vyplivnutí žvýkačky je tu trestáno. A také spousta lidí, však hustotou zalidnění je multikulturní Singapur třetí na světě.

V mnohém luxusní prostředí si užívají i účastnice šampionátu. Při své singapurské premiéře před osmnácti lety musely hráčky na zápasy do tělocvičen jezdit výtahem, šatny měly v kancelářích a potily se v neklimatizovaných halách. Teď je celý šampionát situován do Sports Hubu, komplexu, jaký může Singapuru závidět většina zemí.

Šest menších víceúčelových hal věnovaných od stolního tenisu přes judo po florbal. Hned vedle Národní sportovní aréna pro 12 000 fanoušků dobře známá i českým fanouškům.

Před osmi lety tu bojovala na tenisovém Masters Petra Kvitová, MMA zápasník Jiří Procházka tady vloni slavně porazil Brazilce Teixeiru. Teď v ní chtějí zanechat stopu i české florbalistky, šampionát se do arény přesune z menších hal na víkendové medailové souboje.

Centrem areálu je pětapadesátitisícový Národní stadion, na který se každý rok sjíždějí k exhibici nejlepší fotbalové týmy světa. Vše propojené cestami se stříškami, jejichž existenci ocení návštěvníci zejména v zimních měsících.

Zatímco teploty se drží kolem třicítky celý rok, od listopadu do února trvá monzunové období. A jak vydatné lijáky dokážou být, už dobře stihli poznat účastníci florbalového šampionátu…

Přidělením akce sleduje mezinárodní federace rozvoj sportu na asijském kontinentu, kde je součástí významných multisportovních akcí. „Kandidatura Singapuru byla hodně kvalitní, navíc asijské a oceánské týmy jezdí pořád do Evropy, tak byla snaha to vyrovnat,“ vysvětluje Filip Šuman, viceprezident Mezinárodní florbalové federace.

Drahý výlet

Evropským účastníkům se tak akce pochopitelně prodražila, u některých týmů z horších výkonnostních skupin si hráčky účast dokonce minimálně zčásti hradily samy.

A prodraží se i mezinárodní federaci, protože třeba televizní signál připravuje kompletně evropská společnost. „Jak je florbal strašně rychlý, kdyby ho snímal někdo jiný, nevypadalo by to dobře,“ líčí Šuman, jenž byl dlouhé roky šéfem českého florbalu.

Organizace zatím klape, však v Singapuru mají zkušenost i s pořádáním mládežnických olympijských her, kde před 13 lety získali zlaté medaile i tenista Jiří Veselý a judista Lukáš Pulkrábek. „Jeden ze šéfů mládežnické olympiády má na starosti i pořádání šampionátu. Organizuje ho společnost, která tu pořádá formuli jedna,“ vypráví Šuman.

Jenže výrazně pokulhává propagace. Na první plakát s logem šampionátu narazíte až u haly, čemuž odpovídají i divácké návštěvy. Ty se pochopitelně nečekaly tak vysoké jako ve florbalových zemích typu Švédska, Finska, Švýcarska či Česka, ale realita ve většinou nižších stovkách fanoušků je ještě horší.

„V tom cítíme lehké zklamání, že chybí nadstavba v podobě intenzivní propagace. Přitom na školách je tu florbal druhý nejsilnější sport, znají ho, tak mi to přijde škoda,“ připouští Šuman. Ostatně s nízkou návštěvností se potýkala i mládežnická olympiáda před třinácti lety.

Překvapení jen pozitivní

Pro hráčky je ale návštěva Singapuru vzácnou zkušeností, však většina z nich s florbalem dál než do Skandinávie nevyrazila. Proto se na všechna specifika jihovýchodní Asie připravovaly s předstihem, aby je nic nepřekvapilo. A povedlo se.

„Z některých věcí jsme měli obavu, ale není s tím problém. Třeba směrem k místní kuchyni jsme dávali návody, jak potřebujeme jíst, a nakonec máme komfort na hotelu výborný, jídlo blízké evropskému. Takže pokud překvapení, tak pozitivní,“ chválí kouč Lukáš Procházka.

Foto: Martin Flousek/Český florbal

Ze Singapuru zůstane českým florbalistkám spousta vzpomínek i fotek.

Když jeho svěřenkyním program šampionátu nadělil dva dny volna, dostaly propustku k některé z turistických atrakcí. Večer vyrazily do zahrad Gardens by the Bay s přírodními stromy i tzv. Superstromy, tedy obřími konstrukcemi ve tvaru rozkvetlých stromů, mezi nimiž vede lávka. S množstvím světel i vánoční hudby.

„Počkaly jsme si na noční show, která byla krásná. Singapur je fakt jiný svět, jsem ráda, že ho díky šampionátu můžeme vidět,“ cení si obránkyně Nela Jiráková.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.