Hlavní obsah

Když holka vládne klukům. Nešetřili mě a i to mi pomohlo, usmívá se česká reprezentantka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, že se v Mikulově rodí dobré víno, je po Česku dobře známo. Osmnáctiletá Anna Brucháčková je důkazem, že jihomoravské město může být i líhní špičkového florbalu. Od neděle bude současná hráčka brněnských Bulldogs předvádět své umění při světovém šampionátu v dalekém Singapuru.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Anna Brucháčková vyhlíží start světového šampionátu v Singapuru

Článek

I ona má k vínu blízko. Rodina vlastní vinařství i vinice, její maminka je majitelkou mikulovské galerie Závodný. Ale malá Anička, stejně jako její bratr i sestra, vždy po škole spěchala do tělocvičny za florbalkou a děrovaným míčkem.

Běda mužům, kterým žena vládne? Chlapci v žákovských týmech FRC Mikulov a později Bulldogs Brno to tak určitě nebrali. Lídr kanadského bodování? Brucháčková. Nejlepší střelkyně? Brucháčková. Tak vypadal pohled na týmové statistiky…

„Spoluhráči to brali v pohodě a myslím, že ani soupeři si z toho moc nedělali,“ usmívá se talentovaná hráčka. Dívky v chlapeckých týmech nejsou ve florbale úplnou raritou. V Mikulově byla jen chlapecká kategorie, a když Brucháčková chtěla hrát po vzoru svých sourozenců, musela nastupovat s klukama. „Nemyslím, že by mě nějak šetřili,“ usmívá se.

Nezvyklá ale byla její dominance i fakt, že mezi kluky vydržela až do dorostu. „Tam už jsem byla jediná holka,“ líčí. „Ale měli jsme dobrou partu a klučičí florbal je trochu rychlejší a náročnější, takže mi to pomohlo v mém herním rozvoji,“ popisuje.

I proto jí pak nedělal problém přechod mezi dospělé hráčky, při němž si nejedna juniorka delší dobu zvyká na větší důraz a rychlost. V extralize vládne klubovým statistikám spolu se svou starší sestrou Emou, a když naskočila i do seniorské reprezentace, ve výběru kouče Lukáše Procházky se stala hned nejproduktivnější hráčkou celého dvouletého cyklu!

Její síla? „Jsem rychlostně vybavená, což mi pomáhá v rychlejším rozhodování a můžu lépe provádět kličky,“ hodnotí se. Díky své rychlosti se dokáže vyhnout i nejednomu hrozícímu kontaktu. „A z juniorek jsme přešly jako silný ročník, který má takovou zdravou dravost,“ připomíná.

A právě mladá krev by mohla být faktorem, který pomůže vrátit české florbalistky na medailové pozice na mistrovství světa. Po dlouhých dvanácti letech. Brucháčková rozhodně žádný respekt z velkých jmen nemá, však ve finále juniorského mistrovství nasázela vloni Švédkám hattrick!

„Na to strašně ráda vzpomínám, měla jsem radost, že jsme se dostaly do finále, jen ty nájezdy pořád trochu mrzí,“ lituje špatného konce dramatického boje o zlato. Ale i tuhle zkušenost si může přenést do dospělého florbalu. „Vnímám, že můžeme hrát proti každému,“ přikyvuje.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zkušenost a mládí. Vlevo kapitánka české reprezentace Eliška Krupnová, vpravo talentovaná Anna Brucháčková

V Singapuru vyzve český tým ve skupině právě i hvězdné Švédky, které naposledy mistrovství světa nevyhrály v roce 2005. Tedy v roce, kdy se Brucháčková narodila…

A další plány? Brucháčková studuje v Mikulově gymnázium, do Brna dojíždí. Po jarní maturitě ji čeká rozhodování o florbalové i studijní budoucnosti. Láká jí zdravotnické záchranářství a třeba i zahraničí štace. „Dá se i vyrazit díky programům jako Erasmus třeba na rok,“ ví.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.