Hlavní obsah

Český talent, jaký nemá obdoby. Zvolil unikátní cestu, tahaly se o něj hvězdné kluby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době, kdy většina jeho vrstevníku ještě tápe, jakým směrem se má vydat, měl Filip Langer svoji cestu přesně nalajnovanou. Chtěl se prosadit v nejlepší soutěži světa. A nezůstalo u vize, už jako dorostenec tomu věnoval veškerou svoji energii i finance. Začal se obklopovat týmem odborníků, řešil detailně svoji stravu i mentální nastavení, přesně věděl, čemu se nad rámec týmových tréninků věnovat. A vysněný efekt se dostavil. O své cestě vypráví výjimečný florbalový talent v dalším díle podcastu Mixzóna.

Foto: Sport.cz

Mixzóna

Článek

Že je florbal jen školní zábavou pro děti? Už dávno ne, právě Langerova cesta je důkazem profesionalizace stále ještě mladého sportu s děrovaným míčkem. Minimálně, co se týče přístupu.

Překonal všechny rekordy, co mohl. V extralize byl nejmladším hráčem, střelcem, dokonce i kapitánem, v 16 letech si zahrál na minulém mistrovství světa.

Foto: Český florbal/Matyáš Klápa

Útočník Filip Langer s trenérem české florbalové reprezentace Petrim Kettunenem.

„Neviděl jsem hráče, který by v jeho věku předváděl takové výkony,“ smekal před ním finský kouč české reprezentace Petri Kettunen.

Langer se ale ve svém progresu nezastavil. Vítěznou trefou přispěl k historickému titulu českých juniorů na mistrovství světa, tahaly se o něj hvězdné švédské kluby Pixbo či Storvreta. Vloni jim český teenager vzkázal: „Ne, děkuju, teď je pro mě prioritou maturita.“

Po sezoně nabídek přišlo ještě víc, Langer na stole nechal jen ty z nejlepší ligy florbalového světa. A ukázal na ambiciózní Kalmarsund. „Vybral jsem dobře,“ pochvaluje si a ruce si mnou i v Kalmaru. Langer se zařadil mezi tahouny a sází takhle krásné góly.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Filip Langer (@lanyz29)

Nyní je v Helsinkách na svém druhém seniorském šampionátu a jeho role se výrazně změnila. Z benjamínka už by měl být jedním z lídrů výrazně omlazeného kádru, který dokázal v poslední přípravě srazit i hvězdné Švédy s Finy.

V Mixzóně odchovanec střešovického Tatranu vypráví také o tom, proč už se přes svůj mladý věk snaží předávat nabyté znalosti dál pomocí florbalových kempů i online tréninků. „Vnímám trochu jako poselství, že to, co mi florbal dal do života, se mu snažím vracet,“ vysvětluje.

Reklama

Související témata: