Hlavní obsah

Švýcarsko - Švédsko 1:6Favorit nezaváhal, švédští florbalisté srazili bojovné Švýcary a jsou ve finále MS

Švédští florbalisté porazili v semifinále mistrovství světa v Helsinkách Švýcarsko 6:1 a i na třináctém světovém šampionátu si zahrají ve finále. V sobotu budou bojovat svěřenci Niklase Nordéna o návrat na trůn poprvé od roku 2014 proti vítězi dnešního večerního utkání mezi domácím Finskem a českou reprezentací.

Článek

Osminásobní mistři světa se v repríze semifinále z minulých tří MS, na kterých postupně vyhráli doma v Göteborgu 10:1, v Rize 7:2 a v Praze 5:4 po samostatných nájezdech, dočkali vedení šťastně v čase 11:24. Michaelu Schiessovi nevyšel pokus bekhendem odvrátit balonek a poslal jej za Pascala Meiera. Za dalších 42 sekund proměnil přihrávku Albina Sjögrena Tobias Gustafsson.

Švýcaři se neprosadili při vyloučení Kevina Haglunda a sami se v druhé třetiny ubránili při trestu Dana Hartmanna. V čase 24:28 se podařilo snížit Claudiovi Laelymu, kterého po rychlém brejku našel před gólmanem Jonathanem Edlingem Paolo Riedi. Z převahy celek švédského trenéra na švýcarské lavičce Davida Janssona vyrovnaní nevytěžil.

Švédové ve třetí třetině pojistili výhru. Ve 44. minutě po chybě Tima Braillarda zvýšil Kim Nilsson na 3:1. Za 125 sekund doklepl míček bekhendem do odkryté branky Johan Samuelsson a po nevyužité přesilovce na obou stranách v 57. minutě upravil po přihrávce Ludwiga Perssona bekhendem zblízka Casper Backby. Skóre uzavřel 70 sekund před koncem při power play do prázdné branky po výhozu gólmana Jonathana Edlinga Alexander Galante Carlström.

Slovensko s českým trenérem Radomírem Mrázkem a asistentem Karlem Ševčíkem prohrálo v duelu o 5. až 8. místo s Lotyšskem 2:6. Lotyši budou hrát v sobotu o 5. pozici s Norskem, které zvítězilo nad Estonskem 5:4 v prodloužení. Vítěz si zajistí účast na Světových hrách v americkém Birminghamu, které se uskuteční od 7. do 17. července příštího roku.

Vedle pořádajících USA si zajistili postup také všichni účastníci semifinále, navíc ještě jako druhý zástupce Severní Ameriky Kanada a nejlepší tým z Asie a Oceánie Thajsko.

Slovensko o naději na účast přišlo a bude se snažit vylepšit v sobotu proti Estonsku historicky nejlepší umístění, kterým je osmá pozice z roku 2012.

"Nemáme z tohoto zápasu dobrý pocit. Lotyši nás do něho ani nepustili. Byl vidět velký rozdíl ve fyzičce. Nás asi stál obrovské množství sil souboj s Finskem, protože jsme dnes byli úplně bez energie, což bylo vidět na všech činnostech naší hry. Je třeba sportovně přiznat, že Lotyši byli v tomto zápase lepší, plní sil a zaslouženě vyhráli," řekl webu Slovenské florbalové asociace Mrázek.

Mistrovství světa florbalistů v Helsinkách:
Semifinále:
Švýcarsko - Švédsko 1:6 (0:2, 1:0, 0:4)
Branky: 25. Lealy - 12. vlastní Schiess, 13. Gustafsson, 44. K. Nilsson, 46. J. Samuelsson, 57. Backby, 59. Galante Carlström. Rozhodčí: Heinola, Marttinen (oba Fin.). Vyloučení: 2:2. Bez využití: Diváci: 6453.
O 5.-8. místo:
Slovensko - Lotyšsko 2:6 (0:1, 1:2, 1:3)
Branky: 24. Řezanina, 55. Gašpařík - 10. a 60. Šmits, 23. Trekše, 32. vlastní Grich, 50. Kovalevskis, 51. Ragovskis.
Estonsko - Norsko 4:5 v prodl. (2:2, 0:2, 2:0 - 0:1)
Branky: 7. Okruzko, 10. P. Kareliusson, 53. Markus, 56. Einamann - 1. a 29. Kronberg, 2. Lundgren, 39. Lindqvist, 64. Grönli.

Reklama

Související témata: