Hlavní obsah

Finsko - Slovensko 5:1Finští florbalisté si poradili se Slovenskem a v semifinále je čeká Česko

Finští florbalisté zvítězili na domácím mistrovství světa v Helsinkách nad Slovenskem vedeným českým trenérem Radomírem Mrázkem 5:1 a v pátek je v semifinále v Hartwall Areně čeká duel s českou reprezentací. Obhájci titulu z minulých dvou let budou útočit na medaili i na třináctém světovém šampionátu v historii. Dosud získali čtyřikrát zlato, šestkrát stříbro a dvakrát bronz.

Článek

Slováci proti jednoznačnému favoritovi drželi bezbrankový stav až do času 16:57, kdy po rychlé kombinaci domácích Ville Lastikka proměnil přihrávku Juhy Kivilehta. Na dvoubrankový rozdíl zvýšil 38 sekund před koncem úvodní části střelou z levé strany Rasmus Kainulainen.

V polovině utkání se podařilo Slovensku snížit, když při vyloučení Eemeliho Salina proměnil pas Ladislava Gála útočník pražské Sparty Lukáš Ujhelyi. Hned za 23 sekund ale dostal prostor u pravé tyče gólmana Adama Kohúta Kotilainen a vrátil favoritovi dvoubrankový náskok. Ve 33. minutě se po Kivilehtově přihrávce prosadil Kotilainen zblízka znovu a výsledek ještě dovršil 33 sekund před koncem Sami Johansson.

Slovensko, které už postupem do čtvrtfinále minimálně vyrovnalo historickou osmou příčku z roku 2012, bude hrát o 5. až 8. místo, v pátek nejprve s Lotyšskem.

"Vnitřně cítím maximální spokojenost. Kluci měli maximální disciplínu, vydali ze sebe hodně energie. Po taktické stránce jsme zápas zvládli velmi dobře. Udrželi jsme Finy v obraně, což je z kondičního hlediska malý zázrak. Kluky jsem pochválil, protože si to za dnešní výkon zasloužili," řekl Mrázek webu Slovenské florbalové asociace.

Jeho tým bude bojovat o konečné 5. místo, které by mu zajistil postup na Světové hry v americkém Birminghamu, které se uskuteční od 7. do 17. července příštího roku. Vedle pořádajících USA si zajistí postup také všichni účastníci semifinále, kam už se dostali domácí Finové a česká reprezentace, navíc ještě jako druhý zástupce Severní Ameriky Kanada a nejlepší tým z Asie a Oceánie Thajsko.

Mistrovství světa florbalistů v Helsinkách:
Čtvrtfinále:
ČR - Lotyšsko 9:1 (1:0, 2:1, 6:0)
Branky a nahrávky: 7. Delong (Ondrušek), 25. M. Krbec (Hemerka), 26. Němeček (Delong), 42. Langer (Martin Beneš), 44. Marek Beneš, 45. Langer (Marek Beneš), 46. Punčochář (Kisugite), 54. Marek Beneš, 56. Marek Beneš (Langer) - 25. Šmits. Rozhodčí: Zurbuchenová, Wehingerová (obě Švýc.). Vyloučení: 0:1. Využití: 1:0. Diváci: 468.
Sestava ČR: Bauer - Němeček, Vítovec, Gruber, Besta, Punčochář, Kisugite - Rýpar, Langer, Marek Beneš - Ondrušek, Šindler, Delong - Hemerka, F. Forman, M. Krbec. Trenér: Petri Kettunen.
Finsko - Slovensko 5:1 (2:0, 2:1, 1:0)
Branky: 31. a 33. Kotilainen, 17. Lastikka, 20. R. Kainulainen, 60. S. Johansson - 30. L. Ujhelyi.
O 9. až 12. místo:
Kanada - Německo 7:15 (1:3, 2:4, 4:8)
Polsko - Dánsko 3:7 (1:4, 1:2, 1:1)
O 13. místo:
Filipíny - Thajsko 8:9 po sam. nájezdech (2:3, 2:1, 4:4 - 0:0)
O 15. místo:
USA - Singapur 4:2 (0:1, 2:0, 2:1)

Reklama

Související témata: