Hlavní obsah

Florbalisté se na turnaji v Estonsku zaměří na chyby v obraně

PRAHA

Prvním testem florbalové reprezentace ve finální fázi přípravy na prosincové mistrovství světa v Ostravě a Praze bude víkendový Turnaj čtyř zemí v estonském Tallinnu, kde se svěřenci trenéra Zdeňka Skružného střetnou s domácím výběrem, Finskem a Lotyšskem. Trenéři berou do Estonska dvacetičlenný tým, jehož podoba se podle Skružného začíná blížit sestavě pro světový šampionát.

Foto: ČFBU

Trenér mužské florbalové reprezentace Zdeněk Skružný

Článek

Čeští hráči odlétají do Pobaltí ve čtvrtek, do turnaje vstoupí v pátek zápasem proti Lotyšsku. Právě Lotyši budou v prosinci jedním ze soupeřů národního týmu ve skupině a podle všeho bude právě zápas s nimi klíčem k postupu do semifinále šampionátu. „Význam utkání s Lotyšskem v Tallinnu bych ale nepřeceňoval. I případný nepříznivý výsledek nemusí nic znamenat,“ je přesvědčen Skružný.

Trenér českého výběru bude mít k dispozici dvacet hráčů, což je po rozhodnutí Mezinárodní florbalové federace maximální povolený počet na soupisce. „Máme k dispozici osmnáct hráčů do pole a dva brankáře. Soupiska pro Tallinn se blíží té pro mistrovství světa, i když ke změnám ještě dojde,“ podotkl kouč národního týmu.

Ve výběru pro Estonsko je jedenáct hráčů z české nejvyšší soutěže a devítka krajánků ze Švýcarska. Nejméně zkušeným reprezentantem je se třemi mezinárodními starty brankář Chodova Jan Barák, naopak nejvíce zkušeností má útočník Radim Cepek, jenž v Estonsku zaokrouhlí počet zápasů v českém dresu na 100.

Zápasy českých florbalistů na Turnaji 4 zemí v Tallinnu
12.9. Česko - Lotyšsko, 13.9. Česko - Estonsko, 14.9. Česko - Finsko

Skružný chce spolu s asistenty Davidem Zlatníkem a Finem Pasi Tilanderem věnovat v průběhu turnaje pozornost především defenzivní činnosti. „Naším cílem je vypilování nesrovnalostí v obraně, po chybách v defenzivě jsme dostávali hodně gólů. Současně chceme probrat varianty v sestavě a spojení útočných trojic a obranných dvojic,“ vysvětloval trenér českého týmu na úterní tiskové konferenci.

Do mistrovství světa, které pro český tým odstartuje v sobotu 6. prosince zápasem s Ruskem, stihne reprezentace na přelomu října a listopadu ještě poslední podnik Euro Fllorball Tour ve finském Kuopiu a na konci listopadu se florbalisté sejdou při závěrečném soustředění v Teplicích.

Na šampionátu, který se v České republice koná podruhé v historii, budou čeští hráči usilovat o vylepšení dosavadního maxima, kterým je stříbro ze Švýcarska v roce 2004. „Vnímáme tu obrovskou zodpovědnost, která na nás leží. Věřím, že se z toho nepoděláme a na šampionátu odvedeme to nejlepší,“ dodal Skružný.

Nominace pro Estonsko
Brankáři: David Rytych (Future), Jan Barák (Chodov).
Obránci: Daniel Folta (Vítkovice), Milan Garčar (Tatran Střešovice), Tomáš Chrápek (FBC Ostrava), Aleš Jakůbek (Grasshoppers Curych/Švýc.), Lukáš Nesměrák (Liberec), Štěpán Slaný (Mladá Boleslav), Tomáš Trnavský (UHC Grünenmatt/Švýc.).
Útočníci: Radim Cepek, Vojtěch Skalík (oba Rychenberg Winterthur/Švýc.), Ondřej Fojta, Petr Novotný (oba Mladá Boleslav), Milan Fridrich (Tatran Střešovice), Pavel Kožušník (Havířov), Petr Kožušník (Ad Astra Sarnen/Švýc.), Martin Ostřanský (Alligator Malans/Švýc.), Radek Sikora (UHC Grünenmatt/Švýc.), Tomáš Sladký (SV Wiler-Ersigen/Švýc.), Aleš Zálesný (Tigers Langnau/Švýc.).

Reklama

Související témata: