Hlavní obsah

Florbalistu sleduje přes milion lidí! Jsem Pastrňákův fanda. A Jágr? Ať nikdy neskončí, říká

Florbal stále více dobývá online svět, jeho hvězdy sledují tisíce mladých fanoušků. Ale aby někdo z nich měl v součtu na sociálních sítích přes milion sledujících? Zvlášť když nehraje za žádnou z elitního kvarteta reprezentací? Na to by Kanaďanovi Brandonu Barberovi jen florbalové dovednosti pochopitelně nestačily…

Foto: unihockey-fotos.ch/Claudio Schwarz

Kanaďan Brandon Barber při mistrovství světa ve Švýcarsku.

Článek

Winterthur (od našeho zpravodaje) – Dvaatřicetiletý Barber si s florbalovou holí nevede vůbec špatně, i díky němu Kanada postoupila do vyřazovací fáze mistrovství světa ve Švýcarsku. Jenže jeho doménou je hokej.

Ač ho nehrál na top úrovni, vypracoval se v uznávaného skills coache, který osobně i přes videa učí hokejové dovednosti od mládeže až po esa z NHL. Však podle svého dávného oblíbence Pavla Dacjuka na sítích figuruje pod jménem Pavel Barber. Ale velký obdiv má i k českým hokejovým esům, jak přiznal po jednom ze svých zápasů na florbalovém šampionátu.

Když v Kanadě řeknete hvězdám NHL, že hrajete za florbalovou reprezentaci, vědí, jaký sport děláte?

Možná neznají celá pravidla, ale určitě vědí, co florbal je. Samozřejmě Švédi a Finové ho znají dobře, ale i Kanaďani ho mají rádi.

Sám hrajete na mistrovství světa počtvrté, roste v Kanadě popularita florbalu?

Myslím, že malinko ano, i když ne moc. Samozřejmě bych chtěl, aby byl ještě rozšířenější, hlavně v Torontu, kde žiju. Ale třeba v okolí Ottawy rok od roku zájem o florbal roste, to je super. Teď je třeba, aby narůstal i počet týmů a soutěží.

Populárnější je florbal možná i díky vám, když vaše příspěvky vidí statisíce fanoušků…

Doufám. Snažíme se lidem předvést, jak je florbal zábavný. I na svých kempech jsou děti vždycky nadšené, když si zahrají florbal.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený OXDOG Floorball (@oxdog)

V Torontu je asi těžké si zamilovat jiný sport než hokej…

Je to tak. Hokej je v Torontu jako náboženství, lidé se tam s hokejem rodí i umírají. Další sporty jsou trochu v pozadí, ale já beru florbal jako něco, co pomáhá i hokejové hře. Každý hokejista by ho měl rekreačně hrát, i v něm se musíte rychle rozhodovat.

Takže si na hokejové kempy berete i florbalové hole?

Určitě! Když máme program mimo led, zakomponujeme tam florbal. Hraje se v tempu, dává to větší smysl než děti jen nechat běhat dokola. Florbal je nutí rychle přemýšlet, číst hru, kontrolovat míček… Když je součástí tréninku hra, vždycky odvedou víc práce.

Foto: unihockey-fotos.ch/Claudio Schwarz

Brandon Barber to umí s hokejkou i florbalovou holí.

Sám trávíte více času v hale, nebo na ledě?

Cestuju po světě a učím hokej, takže jsem určitě víc na ledě, bohužel florbal nehraju tolik, jak bych si přál…

Ve florbalové reprezentaci nosíte číslo 88 jako David Pastrňák v Bostonu…

Jsem velký Pastrňákův fanoušek! Vím, že je u vás hvězda, viděl jsem ho vloni v létě hrát hokejbal, nevím, jestli si zahraje i florbal.

V čem vás jako trenéra hokejových dovedností na ledě nejvíc zaujme Pastrňák?

V tom, jak se dokáže uvolnit na malém prostoru. Umí skvěle naznačit tělem, stáhnout si puk. Když hrají s Marchandem každý na svém křídle, je radost se na jejich hru dívat.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Pavel Barber (@pavelbarbertraining)

Kdo je teď v NHL vaším největším oblíbencem podle dovedností?

Ze současných hráčů Patrick Kane, ale dřív to byl určitě Pavel Dacjuk, jeho hokejovými schopnostmi jsem byl doslova posedlý.

Jistě v NHL pamatujete i Jaromíra Jágra.

Jasně, to byl borec! Myslím, že by neměl nikdy končit.

Však je v Česku stále na soupisce Kladna.

Vím, to je neuvěřitelné. Vloni jsem ho sledoval. Samozřejmě ztratil rychlost, ale pořád je neuvěřitelně silný. Viděl jsem, jak se k soupeři otočil zadkem a dokázal ho silou odtlačit. Hlavně je úžasný ambasador hokeje. Kluk, který hokejem žije a miluje ho.

Reklama

Související témata: