Hlavní obsah

Hecíř a DJ je zpět v reprezentaci. Ještě jeden úspěch, přeje si Tokoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jedním z těch, kdo má svými zkušenostmi vyvažovat dravé mládí ve florbalové reprezentaci. Fanouškům, kteří sledují jen reprezentační akce, Martin Tokoš zmizel z očí, ale na klubové úrovni v dresu Mladé Boleslavi dál válí. A tak zažije po šesti letech comeback i na mistrovství světa, které v sobotu startuje ve švýcarských městech Curych a Winterthur.

Foto: Matyáš Klápa/ceskyflorbal.cz

Martin Tokoš (vpravo) je zpět v reprezentačním dresu.

Článek

Curych (od našeho zpravodaje) - Lotyšská Riga v roce 2016 byla pro Tokoše na dlouho neplánovanou rozlučkou na velkých akcích. Nepohodl se s finským koučem Petrim Kettunenem ještě dříve, než se vzdalo národního týmu několik dalších spoluhráčů.

„Když měl první akci, Světové hry v Polsku, už jsem měl zamluvenou dovolenou, tak jsem mu řekl, že nemůžu,“ vzpomíná. To se Finovi, který dbal na pořádek a disciplínu, pochopitelně nelíbilo a další pozvánky Tokošovi nechodily.

Až když v roce 2018 za Vítkovice nasázel za Vítkovice hattrick v superfinále, Kettunen se ozval. „Ale přišlo mi, že mě vzal z povinnosti, stejně jsem moc nehrál. Ani po mistrovství světa v Praze se to neposunulo, tak jsem si řekl, že to pro mě nemá cenu,“ vypráví.

Tokoš v minulosti své schopnosti rozvíjel v nejlepší soutěži světa, jako první Čech dokonce s Falunem pozvedl nad hlavu pohár pro vítěze švédské ligy. Pak hrál ve švýcarském Churu, ale narychlo se po smrti maminky musel vrátit domů, aby se postaral o mladšího bratra.

Florbalově dál vyčníval a když došlo letos k přestavbě trenérského týmu a vedení se ujal Jaroslav Berka, ucítil šanci. „Mám radost, že na mě nezanevřeli. Chci si sám dokázat, že na to ještě mám a udělat s nároďákem ještě jeden úspěch,“ naplánoval si.

Trenérům nahlásil, že přijme jakoukoliv roli, pomoct týmu může i ve třetí lajně. „Určitě se ode mě čekají i góly, ale jsem typ, který rád tým hecuje, snaží se hráče pozvednout,“ charakterizuje se.

V minulosti v reprezentační kabině působil i jako DJ. „Ale jak jsem tu nebyl, vzali za to mladí. Hudba se posunula, už je to něco jiného, než jsme pouštěli my,“ usmívá se.

Reklama