Hlavní obsah

Takhle jsem končit nechtěl! Bývalý kapitán reprezentace o bojkotu i motivaci k návratu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reprezentaci vodil na hřiště s kapitánskou páskou, však byl dlouhé roky jasnou českou jedničkou, anketu o nejlepšího florbalistu sezony vyhrál osmkrát. Pak ale z týmu na čas zmizel. Dobrovolně, v důsledku sporů s reprezentačním koučem Petrim Kettunenem. Po trenérské obměně je Matěj Jendrišák zpět v kádru pro mistrovství světa, které v sobotu začíná ve Švýcarsku. Nejen o své motivaci k návratu mluvil v podcastu Mixzóna.

Foto: sport.cz

Matěj Jendrišák byl hostem podcastu Mixzóna.

Článek

Rok 2018, velkolepý návrat florbalového světového šampionátu do Česka, kterému chybělo jediné – vytoužená medaile domácího mužstva. Tým, jehož lídrem byl Jendrišák, skončil pod stupni vítězů. „Bral jsem to jako osobní zklamání, hodně jsem se na šampionát upnul,“ vzpomíná.

Už tam v jeho očích komunikace s finskými kouči haprovala, a v dalším reprezentačním cyklu se národního týmu (nejen on) vzdal, s těžkým srdcem.

„Reprezentace pro mě vždycky hodně znamenala. To, co se stalo po posledním mistrovství světa, jsem dlouho promýšlel. Nebylo to ze dne na den, přemýšlel jsem nad tím pořád,“ přiznává.

Kettunen s omlazeným týmem dosáhl vloni v Helsinkách na bronz a pak se s týmem rozloučil. Od úspěšných juniorů se k áčku posunul Jaroslav Berka a Jendrišáka k návratu přemlouvat nemusel.

„Trochu jsem věřil, že pokud si udržím výkonnost, šanci bych mohl dostat. Nechtěl jsem končit tím, co se stalo. Chtěl jsem skončit na hřišti,“ vysvětluje 33letý útočník.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tereza (@tereza12210804)

Právě touha po účasti na světovém šampionátu ho hnala vpřed. Rozhodně více než individuální statistiky. „Kdyby pro mě byly motivací, tak bych neskončil v tom roce 2019,“ připomíná. Jen šest bodů mu chybí, aby sesadil z pozice nejproduktivnějšího muže české reprezentační historie další velké jméno českého florbalu Radima Cepka.

Víc ho láká týmový úspěch, třeba i v podobě nabourání severské dominance. To už se povedlo třeba na posledním turnaji Euro Floorball Tour ve švýcarském St. Gallenu, ale na mistrovství světa už 16 let nikdo ve finále nerozbil švédsko-finský dvojblok. A respekt k českému týmu roste.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Matěj Jendrišák při svém zatím posledním MS před čtyřmi lety.

„Naši sílu moc dobře znají a v jejich očích je český nároďák jedním z favoritů tohoto mistrovství světa. Ale mají takovou trochu pózu nebo masku, že soupeře chtějí vystrašit ještě dřív, než zápas začne,“ popisuje švédskou mentalitu.

Však ji zná takřka dokonale, ve švédském Linköpingu působí už devátým rokem, dostal důvěru jako kapitán. Jak se rodí taková klubová věrnost a proč už si umí představit, že by jeho dcera vyrůstala ve Švédsku? Nejen o tom mluvil v Mixzóně.

Epizody pocastu Mixzóna

Reklama

Související témata: