Hlavní obsah

Historické finále jako vrchol? Tohle není ten cíl, neskrývají florbalisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký den českého florbalu! Od roku 1996 se hraje mistrovství světa a teprve potřetí v historii se někomu povedlo nabourat švédsko-finskou finálovou dominanci. Po Švýcarech v roce 1998 a Češích v roce 2004 se v neděli od 15.45 (ČT sport) představí v souboji o světové zlato opět český tým. Pozná florbal poprvé svého krále mimo Skandinávii?

Foto: Barbora Reichová/Český florbal

Marek Beneš oslavil v Curychu postup do finále i se svou partnerkou.

Článek

Curych (od našeho zpravodaje) – Češi mají ve Švýcarsku nejmladší tým z elitní čtyřky. Okysličený úspěšnými juniory nemá důvod se obávat žádného celku. Však Švédy porazil na posledním Euro Floorball Tour, ve skupině MS s nimi uhrál remízu.

„Možná jsme něco naučili starší hráče, oni nám zase naopak něco předali. Ze svých zkušeností, jak dokázali zvládat těžké momenty, co si prožili. Je to skvělý mix, který se doplňuje,“ hodnotí tým Filip Langer, jeden z tahounů mladé generace.

Po svém parádně zvládnutém semifinále někteří čeští hráči ani nevěděli, kdo je čeká ve finále. V době, kdy se v samostatných nájezdech rozhodovalo švédsko-finské drama, už se se plně soustředili na svoji bitvu se Švýcarskem.

„Vůbec jsme to neřešili, i pro mě je to novinka,“ ujišťoval Langer, jeden z tria českých hráčů, kteří působí ve švédské elitní soutěži, nejlepší lize světa.

„Ale měli jsme jasno, že ať se nám postaví do cesty kdokoliv, necháme tam všechno a jdeme si pro titul. Protože tohle není ten cíl,“ říkal odhodlaně po semifinálovém triumfu.

Foto: Český florbal/Martin Flousek

Čeští florbalisté historickou výhru nad Švýcarskem náležitě prožívali, na snímku Filip Langer.

Zkušenosti v českém týmu naopak reprezentuje Matěj Jendrišák. I přes dobrovolnou reprezentační pauzu za trenérské vlády Fina Petriho Kettunena už hraje na svém šestém světovém šampionátu. A teď se konečně dočká toho nejdůležitějšího utkání.

„Nejsem úplně zastáncem vyhlašování cílů,“ říká. „Ale do každého zápasu jdu s tím, že chci vyhrát. A to znamená, že cesta je zlato,“ připouští Jendrišák, osminásobný nejlepší český florbalista a bývalý reprezentační kapitán.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Český florbal (@ceskyflorbal)

Ani on dlouho nevěděl o švédském finálovém postupu. „Když přišli do kabiny, ani se moc neradovali, tak nebylo zřejmé, jestli vyhráli nebo prohráli. pro nás by to stejně bylo odklonění pozornosti,“ vysvětloval 33letý florbalový útočník.

I po skupinové remíze platí, že Češi na mistrovství světa Švédy nikdy neporazili. „Ale i přes spoustu chyb a věcí, které jsme nedělali dobře, byl zápas otevřený, tak doufám, že k tomu přistoupíme ještě líp a posuneme náš výkon na další úroveň,“ věří Jendrišák.

Co udělat ve finále jinak oproti zápasu o týden dříve, aby mohli Češi ve SwissLife Areně křepčit se zlatem? „Ve skupině jsme proti nim začali docela ustrašeně, toho se musíme vyvarovat,“ má jasno Marek Beneš, nejlepší český hráč semifinále, že důležité bude pohlídat si úvod zápasu.

Reklama

Související témata: