Hlavní obsah

Jen lví srdce na florbalový svět nestačí

PRAHA

Zcela podle papírových předpokladů skončilo pro české florbalisty mistrovství světa, které našlo během minulého týdne útočiště v Ostravě a posléze v Praze. Domácí tým obsadil čtvrté místo, když nejprve v semifinále podlehl Finsku a v boji o bronz prohrál se Švýcarskem. Naši hráči předvedli tisícům nadšených fanoušků obrovské nasazení, na proniknutí do elitní trojice to ale opět nestačilo. Proč?

Foto: Sport.cz

Čeští florbalisté (zleva) Radek Sikora, Aleš Zálesný a Martin Ostřanský naslouchají pokynům trenéra Zdeňka Skružného.

Článek

„Elitní soupeři jsou bohužel jinde. Je to smutná realita, ale proti Finsku jsme odehráli to nejlepší, co jsme schopni vyprodukovat, a stejně to bylo málo. Navíc stačí tříminutové zaváhání a místo 2:4 je to 2:7. Stojí nás obrovské úsilí vstřelit gól, soupeřům stačí jednoduchá akce,“ musel o víkendu smutně konstatovat trenér české florbalové reprezentace Zdeněk Skružný.

Podle kouče národního týmu mají problém především hráči z extraligy, jimž chybí větší počet kvalitních utkání. Ve výběru pro letošní šampionát byl poměr hráčů z extraligy a zahraničních soutěží 12:8. „Stačí se podívat na zápas extraligy a rozdíl je jasný. Petr Novotný nebo Ondřej Fojta v lize řádí, v té rychlosti a tlaku na mezinárodní úrovni ale najednou mají obrovské problémy. Já jsem za poslední rok viděl sto extraligových duelů a kolik z nich mělo kvalitní úroveň? Semifinále Future - Tatran a pár dalších zápasů. Snad si z toho extraligoví trenéři vyvodí nějaké závěry,“ věří Skružný.

Chybí nasazení v přípravě

Bez kvalitní soutěže sejde i sebevětší talent na úbytě. „Mladí hráči v cizině mají výhodu. My jsme třeba na MS juniorů v roce 2001 pozorovali švýcarského kapitána Markuse Gerbera a říkali jsme si: ten nemůže nikdy nic hrát, vždyť neumí běhat, neumí se hýbat. A dnes je to jeden z nejlepších obránců švýcarské ligy,“ poznamenal Skružný.

Šéfovi reprezentační střídačky také chybí větší nasazení hráčů v přípravě. „My se tady v extralize prsíme a plácáme po ramenou, ale přitom v oblasti přípravy daleko zaostáváme za Švédskem, Finskem i Švýcarskem. Tam je trénink mnohem kvalitnější, přitom většina hráčů za to stejně jako u nás nic nemá. A hráči jdou přesto naplno do všech tréninků i do zápasů. Já jsem trénoval ve druhé finské lize a i tam se mohli pro florbal přetrhnout. U nás v lize tomu bohužel není,“ zalitoval.

Skružnému vadí, že se český florbal na klubové úrovni dostal do začarovaného kruhu. „V momentě, kdy máte deset hráčů, tak nemůžete všem říct ‘Hele seber se a jdi do háje!‘. Z klubů odcházejí hráči proto, že po nich trenér chce, aby třikrát týdně trénovali. On řekne, že ho to neživí a že se na to může vykašlat, a okamžitě po něm sáhnou tři další celky, kde tolik makat nemusí. Problém je, že talentovaní hráči nechtějí odvést práci," je přesvědčen.

Český florbal potřebuje podle Skružného změnit přístup na všech frontách. "Je to o náročnosti přístupu. Trenérů na hráče, vedení klubů na trenéry a vedení sama na sebe,“ uzavřel kouč, jehož největším úspěchem u reprezentace zůstává historické stříbro z MS ve Švýcarsku v roce 2004. Po letošním šampionátu Skružnému končí smlouva, v polovině ledna by mělo být jasno, zda bude pokračovat v práci nebo svou pozici po osmi letech opustí.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.