Hlavní obsah

Kafka, nebo Rytych? Florbalová reprezentace řeší gólmana pro semifinále

OSTRAVA/PRAHA

Klíčový okamžik se blíží. Koho pošlou trenéři florbalové reprezentace do branky při sobotním semifinále mistrovství světa s Finskem? Vedení národního týmu neurčilo jedničku, dvojice brankářů David Rytych a Tomáš Kafka má rovnocenné postavení a oba v základní skupině odchytali shodně po dvou zápasech. „Mohou chytat oba, oba to zvládnou,“ předesílá těžkou volbu reprezentační trenér Zdeněk Skružný.

Foto: Sport.cz

Brankář Tomáš Kafka (vpravo) zasahuje s pomocí obránce Tomáše Chrápka proti švédskému forvardovi Martinu Emanuelssonovi.

Článek

Rytych svůj druhý šampionát v kariéře odstartoval v nedělním utkání s Ruskem, v němž inkasoval jediný gól, a v úterý byl u nervózní výhry nad Lotyškem. „Byl to divný zápas, prakticky jsem si nesáhl na míček,“ poznamenal k psychicky náročnému duelu. Kafka nastoupil v neděli proti favorizovaným Švédům a ve vynikajícím zápase, který severský tým vyhrál o jediný gól, patřil k hlavním postavám českého týmu. Ve druhém utkání proti Itálii se ve středu příliš nezahřál a možná i proto inkasoval dva laciné góly.

„Ani jeden není na šampionátu náhodou, oba dokázali, že do týmu patří. Samozřejmě se liší stylem. Tomáš je velký gólman se skvělou poziční hrou. Když přidá rychlost, je brankářem světové úrovně. David dohání menší vzrůst skvělou technikou a když má formu, je vynikající. Podle mě nebude velký rozdíl, kdo bude chytat,“ je přesvědčen florbalový brankář a současný asistent slovinské reprezentace Martin Zich.

Desetinásobný mistr extraligy a současný televizní spolukomentátor Vladimír Fuchs by vsadil na zkušenosti Kafky. "Tomáš naposled v utkání se Švédy prokázal, že tyhle zápasy umí. Hovoří pro něj skvělá práce v brankovišti, je vlastně šestým hráčem. Paradoxně se traduje, že na Finy neumí, já jsem byl ale dvakrát u toho, kdy zachytal famózně. A do Ostravy přijel ve skvělé formě," je přesvědčený někdejší kapitán střešovického Tatranu.

Rivalitu do týmu nevnášejí 

Jak berou situaci oba hlavní aktéři? Třicetiletý Kafka, vicemistr světa z roku 2004 a nejlepší gólman planety roku 2006, působí vyrovnaně. „Bylo by milé chytat, ale nervózní z toho nejsem. Neodhaduji, jak trenéři uvažují,“ říká se stoickým klidem. Pro o devět let mladšího Rytycha je situace přece jen obtížnější. „Obětoval jsem tomuhle šampionátu dva roky přípravy. Tlak je velký,“ přiznává.

Brankář pražského SSK Future, jenž na posledním šampionátu v roce 2006 kryl záda právě Kafkovi, ale odmítá, že by kvůli semifinálové nominaci houstla v kabině atmosféra. „Rivalita tu je. Ale podporujeme se, bereme ohled na tým,“ vysvětluje Rytych. „Necítím, že by rostlo nějaké napětí. Oba čekáme na verdikt trenérů,“ potvrzuje Kafka. Jasno bude v pátek ráno. To se trenér Skružný chystá tvrdý oříšek rozlousknout.

Reklama

Související témata: