Hlavní obsah

Milník, či pošetilost? Florbal jde cestou placených přenosů. Jsme sebevědomí, říká jeho šéf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Označují se za progresivní a inovativní sport. Po právu, však hráčská základna florbalu zaznamenala v posledních dvou dekádách obrovský nárůst. Divácká obec ale tak strmě neroste, přesto se vedení Českého florbalu odhodlalo k poměrně odvážnému kroku. Zápasy obou nejvyšších soutěží i druhé mužské ligy bude vysílat na vlastní placené video platformě.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Vítězný tým minulé sezony Tatran Střešovice. Kapitán Ondřej Němeček přebírá od prezidenta českého florbalu Daniela Nováka trofej.

Článek

Byl to krok, který ve florbalové komunitě vzbudil značný ohlas. Diskuze často doprovázely posměšky a otázky, kolik lidí za přenosy ze stále amatérského sportu bude ochotno platit, případně jaké kvality přenosů se dočká.

Prezident Českého florbalu Daniel Novák ale o smysluplnosti projektu nepochybuje. „Rozumím diskuzím, jaké se objevují na sociálních sítích i ve florbalové komunitě. Ale kdybychom o projektu nebyli přesvědčení, nepouštěli bychom se do něj,“ říká. „Jsme inovativní sport, který se snaží držet vlajku vývoje co nejvýš, sebevědomí nám nechybí,“ tvrdí.

Měsíční předplatné vyjde na 199 korun, roční na 1799 Kč. Na webu ceskyflorbal.tv už se vysílaly zápasy Euro Floorball Tour koncem minulého týdne, kde české reprezentantky v Ústí nad Labem zazářily mj. historicky první výhrou nad Švédskem.

Podle Nováka se zatím předplatitelé počítají na stovky, zájem byl i ze zahraničí. „A pevně věřím, že do dvou tří let jich budou tisíce,“ říká šéf českého florbalu. Na mužské superfinále minulé sezony pořadatelé ohlásili v O2 areně návštěvu přes 12 500 diváků, v základní části se ale v hledišti většinou objevují spíš nižší stovky fanoušků, vloni byl průměr 277 diváků.

Za kvalitu přenosů odpovídají samotné kluby, zdarma po registraci zůstávají sestřihy a pozápasové rozhovory. „Cílem je přinutit nás i kluby, aby kvalita byla co nejvyšší a divák dostal atraktivní obsah, který jinde nenajde,“ vysvětluje Novák.

Sezona začne tento pátek, superfinále je naplánováno na 14. dubna a stejně jako další vybrané přenosy ho bude živě vysílat Česká televize.

S umělou inteligencí

Obdobný projekt ale Český florbal spouští i pro nižší a mládežnické soutěže. Do hal jsou ve spolupráci se švédskou společností instalovány automatické kamery pracující na bázi umělé inteligence vyvinuté přímo pro florbal. Ty pak budou zápasy bez potřeby kameramana rovněž přenášet živě.

„Rodiny mladých florbalistů a florbalistek dosud neměly možnost sledovat zápasy jinak než cestovat na samotné turnaje,“ vysvětluje Novák, pro koho bude placená služba určena především.

Reklama

Související témata: