Hlavní obsah

Kolena se rozklepou. Bitva o titul se vrací do největší české haly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po pěti letech se vyvrcholení domácích florbalových soutěží odehraje před kulisou největší české haly, mistrovské poháry se v sobotu rozdají v O2 areně. O ženský titul si to od 14.00 rozdají Chodov s FBC Ostrava, o tři hodiny později (také na ČT sport) muži Mladé Boleslavi s Tatranem Střešovicemi.

Foto: Martin Flousek/Český florbal

Sestava mužských superfinalistů, zleva opora Mladé Boleslavi Milan Tomašík a její trenér Petr Novotný, tahoun Tatranu Ondřej Němeček a kouč Pražanů Milan Fridrich.

Článek

„Spodní patro už je vyprodané, budeme se pohybovat okolo 10 000 fanoušků," očekává prezident Českého florbalu Daniel Novák.

„Přípravy byly těžké v době, kdy se sport buď nehraje, nebo jsou ochozy bez diváků. Každopádně jsme se rozhodli, že se chceme vrátit do O2 areny, a chceme tu linku, která byla přerušená covidem, nastavit," říká Novák před jubilejním desátým superfinále.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Český florbal (@ceskyflorbal)

„Atmosféra v O2 areně bude úplně jiná a všem, kdo tam přijdeme, se na začátku trochu rozklepou kolena, protože hrát na Podviňáku a v O2 areně je prostě neporovnatelné. Ale fakt se na to těším," přiznává kapitánka Chodova Daniela Frantíková.

Po zrušeném konci sezony 2019/20 se hrálo v nedaleké UNYP Areně na Podvinném mlýně před omezenou návštěvou 525 diváků. V O2 areně proběhlo prvních šest ročníků superfinále, než se na dva roky přesunulo pořadatelství do Ostravy. Rekordních návštěva z roku 2016 je 12 144 diváků.

Někdejší hegemon Tatran se do boje o svůj 17. titul vrací po sedmi letech. „Povedlo se nám tu křivku otočit, před čtyřmi lety to šlo výsledkově dolů, ale my té cestě věřili a tohle je odměna, že jsme zpět mezi nejlepšími týmy," těší kouče Milana Fridricha.

Mladá Boleslav obhajuje titul, vyhrála i základní část, v semifinále ale se Spartou ztratila dva zápasy.

„Stávalo se nám, že jsme v sériích neprohráli ani zápas, což nám před superfinále neprospívalo. Teď jsme na něj připraveni lépe," věří trenér Středočechů Petr Novotný, který před sedmi lety poměřil síly s Fridrichem ještě jako aktivní hráč. Tehdy se v superfinále radoval Tatran, jehož současný kouč rozhodl vítězným nájezdem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Florbal Mladá Boleslav (@florbalmb)

„Spoustu lidí na tom bude hledat nějakou chybu, že by se měla hrát celá série, ale těžko nahradit pro sportovce zážitek z takového zápasu, kdy jde o všechno a lidi se tam přijdou podívat v takovém počtu," vyhlíží Novotný bitvu o titul.

V ženském superfinále bude o premiérový titul usilovat FBC Ostrava, které v semifinále senzačně smetlo 4:0 v sezoně neporažené Vítkovice. „Způsob, jakým jsme vyhráli, byl obrovským překvapením i pro nás samotné. Každou další výhrou nám rostla křídla," přiznává kouč Jakub Robenek.

Chodov je s omlazeným kádrem v superfinále počtvrté za sebou, třikrát ale prohrál v prodloužení s Vítkovicemi. A tak se vůbec nezlobil, že se tentokrát potká s jejich ostravským rivalem. „Trochu se mi ulevilo," usmál se trenér Pražanek a nově i reprezentace žen Lukáš Procházka.

Sobota v O2 areně bude i součástí oslav třiceti let florbalu v Česku. Oceněny budou osobnosti, které se zasloužily o jeho rozvoj. Uskuteční se i autogramiáda aktivních hráčů či legendy běžeckého lyžování Kateřiny Neumannové. Dopolední program bude patřit finále středoškolského Subterra Cupu, do kterého se zapojilo celkem 560 týmů.

Reklama

Související témata: