Hlavní obsah

Nemám problém sednout si znovu na střídačku, říká brankář Kafka

I přes porážku byli spokojení. Čeští florbalisté v neděli večer sehráli vyrovnanou partii se suverénními Švédy a do útrob ostravské ČEZ Arény odcházeli se vztyčenými hlavami. K povedenému výkonu přispěl měrou vrchovatou gólman Tomáš Kafka, který pochytal třiatřicet střel soupeře. „Potřeboval jsem se chytit na začátku zápasu několika povedenými zákroky, což se povedlo,“ vyprávěl po po utkání třicetiletý brankář.

Foto: Sport.cz

Brankář Tomáš Kafka (vpravo) zasahuje s pomocí obránce Tomáše Chrápka proti švédskému forvardovi Martinu Emanuelssonovi.

Článek

V České republice ještě nebyla při florbalu taková atmosféra. Jak působil bouřící stadión na vás?

Nebyl jsem nervózní. Přece jen chytám třináct let a v zahraničí jsem zažil i větší návštěvy. Potřeboval jsem se chytit na začátku zápasu několika povedenými zákroky, což se povedlo. Je pravda, že při rozcvičení jsme příliš koncentrovaní nebyli, ale v zápase už to bylo dobré.

Napadlo vás v průběhu zápasu, že nad Švédy poprvé v historii vyhrajete?

Známe je dost dobře na to, abychom věděli, že vedení o jeden dva góly nic neznamená. Podívejte se na Finy, ti vedli při posledním finále na mistrovství světa o tři branky, a stejně jim to nestačilo. Švédové pak začnou hrát trochu jinak, nastřelují balóny do brankoviště, kde to osekávají dva tři frajeři a dorážejí. Tak daleko jsme je nedostali, nezačali do toho tolik bušit. Hráli ale určitě naplno.

Byl to nejlepší zápas českého týmu proti Švédům?

Před třemi lety jsme uhráli stejný výsledek při přátelském utkání v Ostravě. Pro sebevědomí to ale bylo určitě dobré, setřásli jsme ze sebe tři kruté porážky při posledním turnaji ve Finsku. Kluci si vyzkoušeli zápas v maximálním tempu, to se bude hodit v dalších těžkých duelech.

V sobotu proti Rusku chytal David Rytych, proti Švédsku jste dostal důvěru vy. Kdy se rozhodlo, že půjdete do branky?

Já jsem se dozvěděl, že nastoupím proti Švédům v neděli po snídani. Rád mám jasno před tréninkem, který máme před zápasem. Abych si mohl nastavit vyšší nebo menší intenzitu. Trenéři to respektují a oznamují nám nominaci včas.

Zatím není jisté, kdo bude chytat v úterý proti Lotyšsku. Jste připravený na to, že můžete sedět opět na střídačce?

Já jsem smířený s rolí dvojky. Ještě v lednu 2008 jsem nebyl ani mezi čtyřmi gólmany, s kterými reprezentační trenéři počítali pro šampionát. Když vezmu, že jsem startoval z páté pozice, tak post 1,5 až 2 je docela dobrý. Já jsem v pohodě.

Reklama