Hlavní obsah

Nesvázaná, dravá, drzá. Liberecká teenagerka se v šestnácti letech představí na mistrovství světa!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občas se až zarazí, jak strmě její kariéra vstoupá. Vloni ještě dorostenka, teď účastnice mistrovství světa dospělých. V šestnácti letech! Karolína Klubalová odletěla do Singapuru, kde v neděli začíná zápasem s Polskem (11.45, ČT sport) pro české florbalistky světový šampionát, jako benjamínek a největší překvapení výpravy.

Foto: Martin Flousek/Český florbal

Florbalistka Karolína Klubalová při prvním tréninku českého týmu v Singapuru.

Článek

Po trénincích posbírá balonky a rozlišováky, obvyklá povinnost nejmladších hráčů snad ve všech kolektivních sportech. To ale liberecké teenagerce vůbec nevadí, však ani nepočítala, že by se mohla v týmu objevit.

Na turnaje jezdila s juniorskou reprezentací, než za ní trenér Lukáš Procházka přišel s pozvánkou na závěrečné soustředění. „Bylo to pro mě překvapení,“ popisovala své pocity, než vyrazila do Hostivic na přípravný kemp před odletem do Asie, s některými spoluhráčkami se potkala osobně poprvé.

Od Procházky ale nešlo o okamžitý nápad. „Řešily jsme to prakticky od jejího povedeného mistrovství světa juniorek,“ vysvětluje kouč. I na šampionát do 19 let byla povolána jako překvapení a na poslední chvíli, ale pak vydatně přispěla k českému stříbru.

Klubalová hraje ženskou ČEZ extraligu prvním rokem a hned je pátou nejlepší střelkyní soutěže. Ale kdyby pravidla dovolovala nastupovat i dorostenkám, jistě by mezi dospělými předváděla své šikovné ruce už dříve. O tolik přerůstala své vrstevnice… „Trochu mě to mrzelo, ale počkala jsem si a přišlo to,“ usmívá se.

Adaptace na ženský florbal? Žádný problém. „Upřímně jsem čekala, že to bude větší rozdíl. Souboje jsou tvrdší, hraje se taktičtěji, ale žádný ohromný skok to není,“ překvapilo ji.

A do Procházkových reprezentačních plánů dokonale zapadla. „Potřebujeme univerzální hráčku s takovým nastavením, jaké Karolína má. Myslím si, že týmu může dodat poslední chybějící element drzosti a možná trochu nesvázanosti,“ popisuje kouč.

„Máme to nastavené, že si jdeme za vítězstvím. Můžeme přinést rychlost, dravost a kuráž zkusit něco nového,“ věří Klubalová za celou silnou generaci úspěšných juniorek, která reprezentaci okysličila.

Na mistrovství světa bude třetí historicky nejmladší Češkou, když si v Singapuru užije i narozeninovou oslavu. Sedmnáctiny jí vycházejí na čtvrtfinálový den 8. prosince. „Jsem zvědavá, jestli holky něco vymyslí. Ale kdyby se povedlo postoupit, to by byl ten nejlepší dárek, další už bych nepotřebovala,“ usmívá se.

Foto: Martin Flousek/Český florbal

Karolína Klubalová si odbude premiéru na mistrovství světa.

Ve škole si na cestu do Singapuru o uvolnění žádat nemusela, chodí do druháku jablonecké obchodní akademie, kde má individuální plán. „Vycházejí mi vstříc. I spolužáci říkali, že budou na zápasy koukat,“ hlásí dívka se zálibou v matematice.

„Mám ráda logické myšlení, docela by mě lákalo jednou studovat školu s ekonomickým zaměřením,“ přiznává. Do maturity tak zřejmě zůstane na severu Čech a jestli její kariéra bude dál stoupat podobným tempem, bude pak mít z čeho vybírat…

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články