Hlavní obsah

Osm let u Kobylek stačilo. Florbalista Jakůbek chce být blíž rodině

Curych

Před osmi lety vyrazil Aleš Jakůbek z mistrovských Střešovic na zkušenou do elitního týmu švýcarské ligy Grasshopper Curych. Na dva tři roky, plánoval. V týmu Kobylek ale vydržel nejzkušenější český florbalový reprezentant dodnes. V dějišti mistrovství světa si však kroutí poslední sezónu.

Foto: ČFbU

Florbalový obránce Aleš Jakůbek při zápase s Japonci na mistrovství světa

Článek

Před šampionátem se na něj obraceli spoluhráči se všetečnými dotazy. „Potřebuju do Švýcarska redukci na elektřinu?“ ujišťoval se kapitán reprezentace Milan Fridrich.

Z téměř dokonalé Jakůbkovy znalosti prostředí hostitelské země těží celý tým. Základní skupinu hrají Češí v Saalsporthalle, kde florbalisté Grasshoper v minulosti působili.

Spoluhráče láká k jezeru

Až přijde po základní skupině ve středu volný den, dotazů na jednatřicetiletého Jakůbka přibude. „Určitě dám klukům nějaké tipy, co navštívit,“ slibuje.

Největší curyšské taháky? „Každý by měl vyrazit do centra k jezeru, protože ten výhled na hory je nádherný. I když člověk třeba není fanouškem památek, centrum stojí za to,“ ujišťuje obránce.

Ve Švýcarsku se živí programováním. „Přesněji řečeno pro programátory připravujeme specifikace programů pro finanční poradenství a bankovnictví, které se pak nabízí bankám a pojišťovnám,“ vysvětluje.

Něco si naspořil

Za osm let ve Švýcarsku si zvykl na vyšší životní úroveň. „To je asi největší rozdíl od Česka. Aby si člověk žil jako tady na vesnici, musel by mít v Praze nebo Brně opravdu lukrativní zaměstnání,“ porovnává.

Dlouholetým pobytem v zemi helvétského kříže se tak alespoň částečně zajistil. „Způsob života, na jaký jsem naučený z domova, mi dovolil něco naspořit. Ani Švýcaři ale neutratí vše, co mají,“ říká, byť ceny ve Švýcarsku patří k nejvyšším v Evropě.

Praha nebo Brno

Už teď je Jakůbek rozhodnutý, že se v létě vrátí. Oženil se a s manželkou ho to táhne do Česka. „Chceme být blíž naším rodinám. Já ji mám početnou a nechci se už za ní vracet jen jednou za čas,“ vypráví.

O tom, kam se vrátí, ještě jasno nemá. Po účastníkovi šesti světových šampionátu by skočili ve všech elitních klubech, ale rozhodne pracovní nabídka.

„Variantami jsou Praha nebo Brno, kde bych mohl pokračovat v tom, co dělám tady ve Švýcarsku. V lednu by se to mohlo rozlousknout,“ věří Jakůbek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.