Hlavní obsah

Přivítání? Nepředstavitelné. Švédové mají florbal v krvi, žasl český tahoun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dal poslední gól sezony v nejlepší lize světa, ale vítězný nebyl. I tak má dvacetiletý útočník Filip Langer za sebou skvostnou sezonu, během níž výrazně přispěl k bronzu českých florbalistů na mistrovství světa ve Finsku a byl tahounem Kalmarsundu na jeho premiérové cestě do finále švédské ligy.

Foto: Hoffman/Sportegy

Český florbalista Filip Langer.

Článek

Kazí vám finálová porážka s Falunem trochu dojem ze sezony?

Bavili jsme se po sezoně s Martinem Formanem (český asistent trenéra v Kalmarsundu), že finálová porážka byla do budoucna to nejlepší, co se nám mohlo stát. O to větší máme motivaci. Za mě to byla určitě nejlepší sezona, jakou jsem zažil, posunul jsem se nejvíc za celou svoji kariéru.

Před sezonou jste měl na stole nabídky od zaběhnutých slovutných týmů jako právě Falun či Storvreta. Byl tedy Kalmarsund správnou volbou?

Chtěl jsem být součástí něčeho nového, co vzniká a povedlo se mi stát se důležitou součástí týmu. Moje předpoklady se naplnily, dopadlo to nad očekávání.

Splnilo se vám i lákadlo zahrát si s Kimem Nilssonem, jenž býval označován jako nejlepší hráč planety.

Před sezonou se změnilo dost hráčů, skončil trenér i několik lídrů. A i Kim měl náročné léto kvůli práci a rodině, měl spoustu jiných povinností. Také to ze začátku tolik nešlapalo, trochu jsem ho nepoznával, protože jsem o něm vždy slyšel, jak dře a přidává si. Ale po novém roce přepnul a zase ukázal, co v něm je.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Filip Langer (@lanyz29)

Jak prožívalo tažení sezonou město Kalmar, kde je florbal číslem jedna?

Po covidu chodilo méně lidí, ale klub odvedl skvělou práci a povedlo se pobláznit celé město, ale i region. Přivítání po finále bylo nepředstavitelné.

Jakým zážitkem bylo finále ve slavné hale Globen?

Říkal jsem si, že je až nesmyslně velká. Působí fakt obrovsky, vybavil jsem si, jak jsem jako malý koukal na highlighty ze švédského finále a najednou jsem tam hrál. Jen hlediště je dál od plochy, tak atmosféra není až taková jako třeba v O2 areně nebo v semifinálové sérii. Říkal jsem si, že bych radši i s Falunem odehrál celou sérii, ale je pravda, že už hodně kluků bylo dobitých.

Foto: Hoffman/Sportegy

Filip Langer zažil v dresu Kalmarsundu parádní sezonu.

Semifinálovou sérii proti rivalovi s Växjö rozhodoval až sedmý zápas.

To byl pro mě ještě silnější zážitek než finále, nevím, co je víc než sedmý zápas série. Navíc derby, kde se vytvořilo během série několik menších duelů. Do Växjö za námi jel celý autobus fanoušků, krásný zážitek.

Smlouvu máte ještě na rok, takže po druhém místě je cíl jasný?

Švédská liga je extrémně vyrovnaná, v základní části i play-off, spoustu zápasů rozhodla prodloužení. Ta cesta bude zase dlouhá a trnitá, nejde čekat, že budeme automaticky každý rok ve finále.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený IFF Floorball (@iff_floorball)

Švédskou ligu už jste si vyzkoušel předtím, přesto překvapila vás něčím?

Jak je tvrdá, to byl největší rozdíl oproti Česku. A i tím, jak je florbal vnímán, Švédové ho mají v krvi a je součástí života.

Co vás čeká teď?

Odjíždím na Skills days, což je můj kemp s mladými florbalisty, pak přípravy s reprezentací a odjezd na Světové hry. A v červnu je ve hře, že bych odletěl zpátky do Švédska trénovat.

Světové hry se konají v americkém Birminghamu, kde se český tým představí poprvé s novým koučem Jaroslavem Berkou. Co od nich čekáte?

Těším se, bude to další výjimečná akce, snad uděláme úspěch a poznáme i další sporty. Jsem na to zvědavý, v Americe je florbal pořád nový sport, ale věřím, že kolem něj udělají pořádnou show.

Čeští florbalisté vyhráli poslední dva juniorské šampionáty, ten první i vaší zásluhou. Doporučil byste mladíkům, aby následovali vaši švédskou cestu?

Musí, jiná cesta není. V Česku není tolik těžkých zápasů, na mistrovství světa jich odehrajete pár. A ve Švédsku můžete odehrát jen během play off čtrnáct zápasů, které vás strašně posunou. Je to jediná cesta k úspěchu, abychom vybudovali silnou generaci.

Reklama

Související témata: