Hlavní obsah

Švédsko - Česko 9:3Stříbro s puncem debaklu. Češi ve finále na Švédsko nestačili

Aktualizováno

Na historické zlato z mistrovství světa budou čeští florbalisté čekat dál. Po osmnácti letech si v neděli znovu zahráli o nejcennější medaili, stejně jako v roce 2004 se ale ve Švýcarsku po výhře 9:3 opět radovali Švédové. Český tým tak vyrovnal svůj dosud nejlepší výsledek, Seveřané získali na čtrnáctém šampionátu desáté zlato. Bronz náleží Finům, kteří v duelu o 3. místo přehráli domácí výběr 5:3.

Foto: Martin Flousek/Český florbal

Radost švédského kapitána Emila Johanssona po gólu do sítě Lukáše Bauera.

Článek

Češi rozšířili svou sbírku medailí z MS na pět. Tým kouče Jaroslava Berky dokázal poprvé obhájit pozice na stupních vítězů po loňském bronzu v Helsinkách, který vybojoval pod Finem Petrim Kettunenem. Na druhé místo před 18 lety dosáhli Češi pod Zdeňkem Skružným v Curychu a Klotenu, kde ve finále podlehli také Švédům 4:6.

V základní sestavě českého týmu oproti sobotnímu semifinále se Švýcarskem (11:3) nahradil ve třetím útoku Martina Tokoše Jonáš Kreysa. Nedělní finále bylo plně ve švédské režii, český debakl před 11 254 diváky ve vyprodané curyšské Swiss Life Areně střelecky mírnili jen Matyáš Šindler, Matěj Havlas a Matěj Jendrišák.

Foto: Martin Flousek/Český florbal

Česká střídačka během finále mistrovství světa proti Švédsku.

První velkou šanci měli Češi v 6. minutě v oslabení při vyloučení Matěje Jendrišáka, kdy Marek Beneš našel od mantinelu bekhendem volného Filipa Langera, ale Jon Hedlund zasáhl. Čtyři sekundy po skončení přesilovky Seveřané otevřeli skóre. Hampus Ahrén našel na hraně velkého brankoviště Malteho Lundmarka a ten se trefil k levé tyči.

V polovině úvodní třetiny zvýšil Emil Johansson, který přes bránícího Mikuláše Krbce vystřelil z otočky přesně k pravé tyči. Ve 14. minutě přidal další gól Jesper Sankell a při Langerově vyloučení na dvě plus deset minut za nesportovní chování v čase 16:52 využil i druhou přesilovku tečovanou střelou opět Johansson.

Češi se radovali čtyři sekundy před koncem první třetiny, kdy Havlas šikovně našel před brankovištěm Šindlera a Hedlund neměl na jeho zakončení k pravé tyči šanci dosáhnout.

Ve druhé třetině měl nejdříve šanci Jendrišák, na druhé straně si Lukáš Bauer poradil s šancí Kima Nilssona i dorážkou Robina Nilsbertha. Ve 25. minutě už ale skóroval podruhé v utkání Lundmark, který zamířil do vychýlené branky. Platnost gólu po české trenérské výzvě potvrdil videozáznam.

Ve 29. minutě trefil Martin Tokoš horní tyč. Švédové byli efektivní. V čase 35:16 nahrál při brejku Lundmark Alexanderu Galantemu Carlströmovi a ten do odkryté části branky upravil na 6:1.

Po 109 sekundách závěrečného dějství tečoval Sankellovo nahození za Bauera Linus Nordgren a ve 46. minutě zajistil Švédům už sedmibrankový náskok bekhendovým blafákem Kevin Haglund.

Český tým brzy sáhl k power play a Havlas trefil tyč. Překonat střídajícího Kalleho Bendinga, který nahradil zraněného Hedlunda, se mu podařilo v 52. minutě. V čase 56:48 přidal třetí český gól z dorážky Jendrišák, ale poslední slovo měl Galante Carlström střelou do prázdné branky.

Finové stejně jako Švédové, s kterými prohráli v sobotním semifinále 3:4 po samostatných nájezdech, nikdy nechyběli na stupních vítězů. Ke čtyřem zlatým a sedmi stříbrným medailím přidali třetí bronz. Švýcaři sbírku osmi medailí - jedné stříbrné a sedmi bronzových - už na druhém MS za sebou nerozšířili. Naposledy skončili třetí v roce 2018 v Praze.

Švýcaři, kteří v semifinále podlehli české reprezentaci 3:11, s Finy už po první třetině prohrávali 0:3. Po 49 sekundách druhé části zajistil Seveřanům čtyřbrankový náskok Nico Salo, ale Švýcaři se ještě v prostředním dějství vrátili do hry díky gólům Jana Bürkiho a Patrika Mendelina, který využil přesilovou hru.

V polovině závěrečné třetiny dostal domácí ve vyprodané Swiss Life Areně na kontakt Jan Zaugg, ale 23 sekund před koncem při power play do prázdné branky skóroval Sami Johansson a sebral Švýcarům naděje.

Páté místo z minulých dvou šampionátů obhájili Lotyši, kteří porazili Německo 8:3. Historickou 7. pozici z posledního MS v Helsinkách obhájili Slováci s českým trenérem Radkem Mrázkem a asistentem Karlem Ševčíkem, kteří zvítězili nad Norskem 10:5.

MS florbalistů (v Curychu)
Finále
Švédsko - Česko 9:3 (4:1, 2:0, 3:2)
Branky a nahrávky: 20. Šindler (Havlas), 52. Havlas (Marek Beneš), 57. Jendrišák (Langer) - 8. Lundmark (Ahrén), 10. E. Johansson (J. Samuelsson), 14. Sankell (Nordgren), 17. E. Johansson (Ahrén), 25. Lundmark (J. Samuelsson), 36. Galante Carlström (Lundmark), 42. Nordgren (Sankell), 46. Haglund (Nordgren), 59. Galante Carlström (Ahrén). Rozhodčí: Wehingerová, Zurbuchenová (obě Švýc.). Vyloučení: 2:0, navíc Langer (ČR) 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 11.254 (vyprodáno).
Česko: Bauer - Hemerka, Němeček, Punčochář, Rýpar, Kisugite, Šindler, Gruber - Marek Beneš, Langer, Havlas - Delong, F. Forman, M. Krbec - Kreysa, Jendrišák, Besta - Ondrušek, Tokoš. Trenér: Jaroslav Berka.
Švédsko: Hedlund (48. Bending) - T. Gustafsson, Nilsberth, E. Johansson, Enström, Persson, Ramirez, Holmgren - K. Nilsson, Ahrén, Sjögren - Galante Carlström, J. Samuelsson, Lundmark - Haglund, Nordgren, Sankell - Backby, Malmström. Trenéři: Niklas Norden a Thomas Brottman.
Zápas o 3. místo
Švýcarsko - Finsko 3:5 (0:3, 2:1, 1:1)
Branky: 29. Bürki, 37. Mendelin, 51. Zaugg - 6. J. Kainulainen z tr. střílení, 15. Leikkanen, 16. Kailala, 21. Salo, 60. S. Johansson. Rozhodčí: Boström, Söderman (oba Švéd.). Vyloučení: 1:1. Využití: 1:0. Diváci: 11.254 (vyprodáno).
Zápas o 5. místo
Lotyšsko - Německo 8:3 (2:0, 2:2, 4:1)
Branky: 16., 41. a 50. Trekše, 53. a 59. Kruminš, 18. Anis, 31. Purinš, 40. Rajeckis - 25. Hoppe, 26. J. Bröker, 55. Nihlén.

Reklama