Hlavní obsah

Amnesty International radí Ronaldovi na nové štaci: Cristiano, mluv o problémech Saúdské Arábie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukázkový příklad sportwashingu. Tak hodnotí lidskoprávní organizace Amnesty International příchod Cristiana Ronalda do Saúdské Arábie. Portugalská superstar je na exotické štaci v an-Nasru od začátku ledna a rozdává úsměvy. Třeba proto, že by si ročně měla vydělat bezmála pět miliard korun, což je i v bláznivém fotbalovém světě mimořádně vysoká cifra. „Ronaldo by měl místo nekritického vychvalování Saúdské Arábie upozorňovat na její problémy,“ vyzývá Amnesty International.

Foto: Ahmed Yosri, Reuters

Cristiano Ronaldo v Saúdské Arábii zatím nešetří superlativy.

Článek

Už když zkraje nového roku přiletěl do Rijádu, padala z něj velká slova. „Slíbil jsem an-Nasru, že budu rozvíjet nejen fotbal, ale i další části téhle úžasné země," vykládal Ronaldo.

Saúdská Arábie hostí závody formule 1 či elitní boxerské zápasy a sní o tom, že v roce 2030 bude po vzoru sousedního Kataru pořádat fotbalové mistrovství světa. Pomoct v tom má i Ronaldo, jehož angažování Amnesty International vnímá jako další příklad, jak si bohatá země z Arabského poloostrova vylepšuje renomé pomocí sportu. Čili klasický sportwashing, který se běžně praktikuje nejen na Blízkém východě.

„Podepsal jsem unikátní smlouvu, ale protože jsem unikátní hráč, připadá mi to normální," prohlásil Ronaldo o pohádkovém kontraktu, který mu vynese přes 4,8 miliardy korun za sezonu.

Pompézní mistrovství světa v Kataru podle kritiků mělo vyleštit image maličkého emirátu, o kterém se dlouhodobě mluví v souvislosti s porušováním lidských práv, a stejný účel má mít i Ronaldova mise v an-Nasru.

„Saúdská Arábie pravidelně popravuje lidi za různé zločiny včetně vražd, znásilňování a pašování drog. Loni bylo za jediný den popraveno 81 lidí, z nichž mnozí byli souzeni v nespravedlivých procesech. Úřady rovněž pokračují v represích proti svobodě projevu a sdružování," upozornila Amnesty International. „Ronaldo by neměl dovolit, aby se jeho sláva a status celebrity staly nástrojem saúdskoarabského sportwashingu. Měl by využít svůj čas v an-Nasru, aby promluvil o problémech s lidskými právy v zemi."

Sedmatřicetiletý kanonýr už má za sebou velkolepé přivítání na stadionu Mrsool Park, ovšem na ligovou premiéru si nejspíš bude muset počkat kvůli dvouzápasovému trestu z předchozí štace v Manchesteru United.

Reklama