Hlavní obsah

Bodovat se Spartou? Všichni si musíme sáhnout na dno sil, tvrdí brněnský kouč Dostálek

Vítězstvím nad rivalem z pražské Letné by udělali svým fanouškům největší radost. Kouč brněnských fotbalistů Richard Dostálek vidí na svých hráčích před sobotním ligovým duelem se Spartou, který začne na královopolském stadionu v 16 hodin, obrovské odhodlání.

Foto: fczbrno.cz

Trenér brněnských fotbalistů Richard Dostálek.

Článek

Vzpomenete si ještě na konec srpna 2017, kdy jste poprvé usedl jako hlavní trenér na lavičku Zbrojovky, a přivedl jste ji k výhře 2:0 nad Spartou?

Ano, toto utkání jsme si teď v přípravě na sobotní zápas připomněli. Ale taky jsme si pustili duely z předminulé sestupové sezony, v níž jsme Letenským podlehli 1:4 a 1:6. Věřím, že teď uhrajeme mnohem lepší výsledek.

Jsou sparťané v tomto ročníku nejvyšší soutěže zranitelnější než v minulosti?

Sparta bývá v poslední době dost kritizovaná. Já jsem svoje hráče ovšem upozornil, že nastoupíme proti mužstvu, které devět ligových kol v řadě neprohrálo. Má pořád obrovskou kvalitu. My musíme udělat maximum, abychom se jí vyrovnali.

Jaký bude recept na úspěch?

Máme-li bodovat, musí si každý náš hráč sáhnout až na dno sil. Pokud navíc stoprocentně dodržíme taktiku, budeme mít naději, že budeme opouštět po závěrečném hvizdu hřiště spokojeni. V týdnu jsem na našich hráčích viděl obrovské natěšení, kluci už jsou na zápas nadržení.

Budete postrádat záložníka Filipa Součka, který u vás hostuje právě ze Sparty. Bude to výrazný zásah do sestavy?

Beru to jako realitu, taková je dohoda klubů. Pro Filipa je škoda, že se nemůže v takovém utkání ukázat. Sparťanští trenéři by mohli posoudit, zda se u nás výkonnostně posunul.

Proti vám bude stát mj. i současný sparťanský kapitán Ladislav Krejčí, který přestoupil na Letnou právě z Brna...

Musíme si na něho dát samozřejmě velký pozor. Láďa je vynikající středový fotbalista s výbornou technikou, který hraje s míčem neustále s hlavou nahoře. Velké nebezpečí od něj hrozí při standardkách.

Počítáte s tím, že by se mohl nechat při svém temperamentu na hřišti vyprovokovat?

Určitě to není součástí nějakého taktického plánu. Naši fotbalisté mají ale podrobné informace o chování protihráčů. A zároveň dostali pokyny, jak si mají počínat oni.

Vy jste před lety taky nastupoval se Slavií na stadionu Zbrojovky jako bývalý hráč Brna. Troufnete si i na základě vlastních zkušeností předpovědět, jaké uvítání Krejčímu brněnští fanoušci připraví?

To fakt netuším. Já jsem tehdy hrával za Slavii ještě na stadionu za Lužánkami a pokud si pamatuju, nikdo mně tam nespílal.

Po minulém ligovém utkání v Jablonci jste svoje hráče kritizoval za chyby ve vlastní šestnáctce. Zapracovali jste na jejich odstranění?

Důkladně jsme si je rozebrali. Klukům jsme ukázali, co mají dělat jinak. Myslím, že to pochopili. Podstatné ovšem bude, jak se v podobných situacích zachovají v duelu se Spartou.

Budete postrádat kromě Součka i někoho dalšího?

Bohužel nemůže nastoupit ani Kuba Přichystal, což je pro nás v ofenzívě citelná ztráta. Naopak v plné přípravě už byl v týdnu uzdravený stoper Lukáš Endl.

Před nedávnou reprezentační přestávkou si hráči stěžovali na špatný stav trávníku na vašem stadionu. Změnilo se něco?

Ano, a jsme za to rádi. Trávník prošel v pauze určitými úpravami a zdá se, že je v mnohem lepším stavu.

Reklama

Související témata: