Hlavní obsah

Berbr první den u soudu: odmítání zpronevěry, napadení důkazů i špatná akustika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouho očekávaný soudní proces s Romanem Berbrem začal. Bývalý místopředseda FAČR, jenž s dalšími 20 lidmi čelí obžalobě za korupci, strávil v pondělí v síni přibližně čtyři hodiny. „Obžalovaný se necítí vinen. Nechce uzavřít dohodu o vině a trestu. Bude vypovídat," prohlásil Berbrův obhájce Michal Sýkora a dodal, že skutečnosti uvedené v žalobě považuje jeho klient za sporné.

Přestávka po čtení obžaloby. Na tváři Romana Berbra nechybí úsměvVideo: Sport.cz

 
Článek

Sýkora odmítl, že by Berbr byl členem či vedoucím organizované skupiny, že by měl jeho klient dávat úplatky nebo si přisvojit cizí věci, a způsobit tak škodu. Upozornil také na silnou medializaci případu. „Vycházely články na pokračování, které mého klienta vykreslovaly v nejhorších barvách, nectily presumpci neviny. Kromě procesu trestního tak probíhá i proces mediální, který už dávno obžalovaného odsoudil," dodal Sýkora v síni, kde všechny přítomné trápila špatná akustika a aktéři procesu museli svá slova často opakovat.

Druhý obhájce Lukáš Bohuslav pak zpochybňoval zákonnost použití odposlechů. „Nebyly zajištěny jako důkazy, nýbrž k prověření, zda ke skutkům vůbec došlo," prohlásil.

Případ se týká ovlivňování fotbalových zápasů v letech 2019 a 2020, konkrétně zmanipulovaní utkání Slavoje Vyšehrad. Tomu se podařilo v sezóně 2018/2019 postoupit z třetí ligy do druhé nejvyšší fotbalové soutěže. Svou úlohu u toho měl sehrát Berbr, sportovní ředitel klubu Roman Rogoz, údajně podplacení rozhodčí i hráči, jejichž společnou činnost označil státní zástupce za organizovanou zločineckou skupinu.

Sýkora odmítl, že k manipulaci docházelo, a že by jeho klient jednal tak, aby posílil své postavení ve fotbale. „Jedná se obecné tvrzení," říká s tím, že chybí bližší zdůvodnění. Státní zástupce je opačného názoru. „Berbr jako tehdejší místopředseda výkonného výboru FAČR činnost této skupiny řídil a umožňoval její fungování v úmyslu upevnit si vazby, které mu zajišťovaly udržení vlivu a jeho funkce ve FAČR. Za účelem prosazování svých mocenských a ekonomických zájmů ovlivňoval ze svého faktického dominantního postavení ve FAČR nasazování rozhodčích na jednotlivá vybraná utkání podle požadavků obviněného Rogoze," napsal žalobce.

Vinu stejně jako Berbr, jenž se první den soudu tvářil většinu času nezaujatě, odmítá právě Rogoz. Naopak bývalý sudí Tomáš Grímm a někdejší fotbalista Michal Káník se cítí být vinni. Grímm už dohodu o vině a trestu uzavřel a vypovídat bude. Káník o dohodu požádal a k poskytnutí výpovědi je také ochotný.

Návrhy nepodmíněných trestů
JménoNavržený trest
Roman Berbr7 let ve věznici s ostrahou, peněžitý trest 6 milionů Kč a zákaz výkonu funkce statutárního orgánu obchodní korporace v trvání 5 let
Roman Rogoz7 let ve věznici s ostrahou a peněžitý trest 350 tisíc Kč
Michal Káník4 roky ve věznici s ostrahou a peněžitý trest 504 000

Berbra a další lidi viní státní zástupce rovněž ze zpronevěry. Podle něj připravili Plzeňský krajský fotbalový svaz o víc než 2,32 milionu korun. „Obžalovaný prostředky Plzeňského KFS nezpronevěřil. Byl finančně zajištěný," zdůraznil Sýkora.

První bude vypovídat Berbr, a to už v úterý ráno. Odpoledne ho vystřídá Rogoz, ve čtvrtek přijde na řadu Michal Káník a Tomáš Grímm bude vypovídat ve čtvrtek 18. května, tedy v plánovaném druhém týdnu procesu.

Roman Berbr u soudu v PlzniVideo: Sport.cz

K poškozeným se během dopoledne připojila také FAČR. Její zástupce, místopředseda VV FAČR za Moravu Jiří Šidliák, před soudem uvedl, že asociaci vznikla majetková i nemajetková újma, přičemž nemajetková se nedá vyčíslit, a tak ji ani nepožadují.

Reklama