Hlavní obsah

Berbr zaútočil na Fouska a Šidliáka, že z FAČR vyvádí peníze. Reakce? Od tohoto člověka bizarní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyvolal rozruch. Bývalý místopředseda fotbalové asociace Roman Berbr ve své závěrečné řeči u soudu, kde je hlavním obžalovaným v kauze Šváb, zaútočil na současné dva nejvyšší představitele největšího sportovního spolku v zemi. Na předsedu FAČR Petra Fouska a místopředsedu Jiřího Šidliáka. „Tihle tady budou kázat o morálce? Mám podezření, že tato dvojice úmyslně vyvádí peníze z FAČR a STES,“ vystřelil Berbr. „Je to tradiční účelový styl Romana Berbra a pokus o diskreditaci,“ reaguje na svazových stránkách Fousek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Fousek během tréninku fotbalové reprezentace

Článek

Berbr poukázal na smluvní dohody mezi společností STES, což je dceřiná obchodní společnost Fotbalové asociace ČR, a agenturou Sport Invest. Berbr u soudu prohlásil, že Fousek se Šidliákem původní smlouvu ukončili, za což zaplatili dva miliony korun. „Přitom za rok by skončila automaticky zdarma,“ uvedl bývalý svazový místopředseda.

„Vyhodili z okna dva miliony korun a ten den podepsali novou smlouvu se Sport Investem za osmnáct milionů,“ dodal Berbr s tím, že Fousek se Šidliákem o této akci neinformovali členy výkonného výboru a že mohli asociaci způsobit FAČR škodu až dvacet milionů korun. „Tomu se říká zpronevěra nebo porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ řekl ještě obžalovaný bývalý vysoký fotbalový funkcionář.

„Také podepsali navýšené smlouvy ze šesti milionů na 11,3 milionu korun s realizačním týmem národního mužstva. Dělá to na mě dojem, že mohli asociaci připravit o dalších 5,3 milionu korun. Kdyby státní zástupce chtěl, doklady mám u sebe, ale jednodušší bude si je vyžádat na svazu i se smlouvami se Sport Investem. Kdo se tomu bude chtít věnovat, ať se zaměří na data smluv,“ uvedl Berbr.

Oba čelní představitelé fotbalové asociace jsou přesvědčeni o tom, že se při podpisu smlouvy se Sport Investem nedopustili ničeho, co by odporovalo zákonům nebo předpisům FAČR.

„Osočovat nynějšího předsedu a místopředsedu FAČR z nějakých nekalostí vnímám jako snahu odvést pozornost od mediálně velmi sledované vlastní kauzy. Není to žádné překvapení, je to tradiční účelový styl Romana Berbra a pokus o diskreditaci, který uplatňoval vždy, ať už ve fotbalových funkcích, nebo teď po dobu projednávání svého případu,“ zmínil Fousek.

Přímák s Petrem FouskemVideo: Sport.cz

Podobně reagoval i Šidliák. „Nařčení z vyvádění peněz z FAČR a STES právě od tohoto člověka je opravdu bizarní. V aktuálně probíhajícím řízení je obžalován ze zpronevěry prostředků Plzeňského KFS, brzy bude nařízeno hlavní líčení v kauze Dezinfekce, kde je rovněž hlavním obžalovaným, a o vrácení neoprávněně vyplacených odměn v řádu milionů korun je žalován společností STES. Víc tak snad ani není třeba dodávat, tyto pořádky se nevrátí,“ doplnil Šidliák.

O uzavření nové smlouvy mezi STES a agenturou Sport Invest referoval už před více než měsícem fotbalový novinář Luděk Mádl na platformě Gazetisto. Podle jeho informací podrobili zbylí členové výkonného výboru zmíněný kontrakt kritice. Ta se měla odrazit i ve zprávě dozorčí rady, které předsedá Vladimír Kristýn, jenž je také členem výkonného výboru.

Reklama