Hlavní obsah

Blatter chce do speciální komise FIFA Kissingera a Cruyffa

CURYCH

Znovuzvolený prezident FIFA Sepp Blatter chce, aby vnitřní problémy federace, potýkající se s korupčním skandálem, pomohly řešit velké osobnosti ze světa fotbalu i mimo něj. Členství v takzvané "komisi moudrých lidí" už přislíbil bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger, dalším členem by mohla být nizozemská legenda Johan Cruyff.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Staronový předseda FIFA Sepp Blatter.

Článek

Kissingerův souhlas s pomocí mezinárodní federaci potvrdila jeho mluvčí. Osmaosmdesátiletý rodák z bavorského Fürthu, jenž byl americkým ministrem zahraničí v 70. letech pod prezidenty Richardem Nixonem a Geraldem Fordem, je velkým fotbalovým fanouškem. Podílel se i na neúspěšné kandidatuře USA na pořádání mistrovství světa v roce 2022.

Johan Cruyff se podepisuje nizozemským fandům v Johannesburgu.foto: Reuters/Michael Kooren

Právě letošní rozhodování o organizátorech MS 2018 a 2022 rozpoutalo korupční skandál, jenž ovlivnil i středeční prezidentskou volbu. V ní neměl Blatter protikandidáta, neboť jeho jediný konkurent Mohamed bin Hammám čelí obvinění, že se kvůli volbě pokusil podplatit lídry konfederace pro Severní a Střední Ameriku CONCACAF v čele s viceprezidentem FIFA Jackem Warnerem.

V reakci na aféru rozhodl kongres FIFA, že příště bude pořadatele světových šampionátů volit všech 208 členských zemí, nikoli pouze čtyřiadvacetičlenný výkonný výbor jako dosud.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články