Hlavní obsah

Bohemians po letech v azylu. S Bayernem jsme se nemohli měřit a šichta to bude i teď, říká Panenka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednadevadesát let. Tak dlouho chodí generace fanoušků Bohemians na fotbal do Ďolíčku. Ve čtvrtek večer budou muset udělat výjimku: kultovní, ale zastaralý stadion ve Vršovicích nesplňuje pohárové regule, takže se odveta druhého předkola Konferenční ligy s Bodö/Glimt (první zápas 0:3) odehraje v azylu na Letné. Jako v září 1979, kdy Klokani v aréně Sparty padli se slavným Bayernem Mnichov.

Foto: Pavel Jiřík mladší

Martin Dostál a jeho parťáci neodehrají odvetu 2. předkola Konferenční ligy s Bodö/Glimt doma v Ďolíčku, nýbrž v aréně Sparty na Letné.

Článek

Kudrnatý kapitán Paul Breitner, jeho ofenzivní dvojče Karl-Heinz Rummenigge (dohromady se jim říkalo Breitnigge), talentovaný obránce Klaus Augenthaler... Hvězdná smečka Bayernu v Praze neměla s Bohemians problém, v prologu prvního kola Poháru UEFA dokráčela k vítězství 2:0.

„Neztratili jsme na Letné kus síly?" říkali si cestou domů fanoušci Bohemians. Ďolíček tenkrát měl pár let po velké rekonstrukci (ironií osudu za víc než půl století žádná další nenásledovala), poháry se tam hrály předtím i potom.

„Jestli si dobře vzpomínám, na tehdejší Bohemku se vešlo zhruba 14 tisíc lidí, zato na Letnou přišlo víc než jednou tolik. Byla tam skvělá kulisa," vybavuje si Antonín Panenka, ikona tehdejšího týmu Bohemians a dnešní čestný prezident klubu.

„Odveta byla povedenější," připomene Panenka remízu 2:2. „Přišlo mi, že nás Bayern trochu podcenil: asi mu stačilo, že u nás vyhrál. V Mnichově jsme zahráli dobře a měli jsme víc šancí než doma, ovšem s nejlepším bundesligovým týmem jsme se nemohli rovnat."

Ve čtvrtek se Bohemians na Letnou vrátí. Ďolíček se podle očekávání nevešel do přísných pohárových předpisů a stadion Sparty byl volný i díky tomu, že čeští šampioni v Evropě začínají až ve třetím předkole. Stejně jako před 44 lety platí, že Letná je zajímavá i kapacitně: tribuny pojmou přes 17 500 diváků čili skoro třikrát víc než Ďolíček.

ZÁPAS BOHEMIANS NA OBRAZOVCE O2
Stanice O2 TV Sport odvysílá utkání Bohemians Praha 1905-Bodo Glimt v přímém přenose. Studio moderátora Radka Šilhana a experta Jakuba Podaného startuje od 18:40 hodin. Přímo z hrací plochy bude aktuální informace přinášet reportérka Denisa Doležalová. Samotným zápasem pak provede komentátorské duo ve složení Aleš Svoboda a Honza Homolka. Televize O2 TV si pro fanoušky připravila atraktivní zvýhodnění předplaceného tarifu Sport Plus.

Ve středu ráno bylo prodaných 11 tisíc lístků. „O atmosféru se nebojím, fanoušci Bohemky nezklamou. Taky doufám, že by nás mohli přijít podpořit i příznivci jiných klubů," věří Panenka.

Bohemians před odvetou 2. předkola Konferenční ligy. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Bohemians budou hrát o zázrak, do odvety proti Bodö/Glimt jdou s nepříjemným třígólovým mankem. „Škoda třetího gólu v Norsku. Kdyby to skončilo 0:2, odveta by byla ještě otevřená," vykládá Panenka. „Takhle to pro nás bude hodně složité."

Reklama