Hlavní obsah

Bayern se chystá na start bundesligy ve Frankfurtu, Schick s Hložkem si brousí zuby na Dortmund

Po letní pauze se v pátek opět rozebíhá německá nejvyšší soutěž, konkrétně zápasem Bayernu Mnichov na hřišti Eintrachtu Frankfurt. Právě první jmenovaný celek je jednoznačně největším favoritem na zisk celkového prvenství, konkurovat by mu měl hlavně Dortmund, který v sobotu vyzve doma Leverkusen i s českým duem Schick – Hložek.

Foto: bayer04.de

Krajani v barvách Leverkusenu - Patrik Schick a Adam Hložek.

Článek

Mnichovský velkoklub sice opustil polský kanonýr Robert Lewandowski, kterého získala Barcelona, jeho ofenzivu ale naopak posílí Senegalec Sadio Mané z Liverpoolu. Ten během šesti sezon na Anfield Road nasázel 120 branek a přidal bezmála 50 gólových asistencí, ve svých 30 letech si nyní poprvé v kariéře vyzkouší angažmá v zemi našeho západního souseda.

„V kariéře jsem toho prožil již mnoho a nasbíral spoustu zkušeností, které mě posunuly jak jako hráče, tak jako člověka. Tohle všechno chci přinést sem a využít tak, abychom společně s celým týmem dosáhli všech našich cílů," pravil v rozhovoru pro klubový web mnichovského celku Mané, jehož nový mančaft bude útočit na zisk již jedenáctého ligového titulu v řadě.

Emoce pak vzbudil odchod 26letého německého stopera Niklase Süleho. Ten po konci smlouvy v Mnichově zmizel i přes zájem Barcelony nebo londýnské Chelsea do Borussie Dortmund, posílil tedy asi nejvážnějšího soka Bavořanů v boji o titul.

Kromě toho došlo v Borussii i k dalším změnám v kádru, gólový příspěvek odcházející superhvězdy Haalanda měla nahradit útočná dvojice Sebastian Haller – Karim Adeyemi. Prvnímu jmenovanému ale bohužel bylo odhaleno nádorové onemocnění a bude tedy muset podstoupit náročný proces zotavování. „Šance na uzdravení jsou velmi vysoké a Sebastianovi se dostane té nejlepší možné léčby," komentoval situaci sportovní ředitel a bývalý záložník Dortmundu Sebastian Kehl.

Borussie do sezony vstoupí v sobotu, kdy ji čeká domácí utkání proti Leverkusenu. V jeho dresu se zřejmě představí hned dva Češi, Patrik Schick a Adam Hložek, přičemž druhý jmenovaný je jednoznačně největší letní posilou vloni třetího celku bundesligy. Oba našinci se také prosadili v prvním soutěžním utkání sezóny, ani tak ale nedokázali zabránit ostudnému pohárovému výbuchu se třetiligovým Elversbergerem v poměru 3:4.

„Do utkáni jsme vstoupili nekoncentrovaní, dělali jsme hodně chyb. Prostě jsme ve všech ohledech nebyli dost dobří," hřímal po zpackaném zápase trenér Bayeru Gerardo Seoane. Jeho svěřenci se pokusí napravit svoji pošramocenou reputaci v sobotu od 18:30 v dortmundském Signal Iduna Parku.

Bundesligový ročník 2022/2023 vykopává pátečním střetnutím Frankfurtu s Bayernem ve 20:30. Ve víkendových utkáních pak můžete sledovat kromě dvou již zmíněných i další české legionáře. Po nepovedeném angažmá ve West Hamu posílil postupující Schalke Alex Král, o patro výše se dostaly i Brémy, jejichž svatyni by měl hájit Jiří Pavlenka.

V kádru Hoffenheimu si odkroutí již osmou sezónu krajní bek Pavel Kadeřábek, stejně dlouho působí v Herthě Berlín i Vladimír Darida, jehož mančaft udržel bundesligovou příslušnost díky zvládnuté baráži s Hamburkem. V Augsburgu pak bude krýt záda Polákovi Gikiewiczovi gólman Tomáš Koubek. Vybraná bundesligová utkání můžete v našich končinách sledovat na kanálech Nova Sport.

Reklama