Hlavní obsah

Schickovi zbývá poslední krok! Bomber je ve finále bitvy o světový gól roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zbývá už jen poslední krok, aby si český fotbal připsal další milý primát. Reprezentant Patrik Schick se s dalekonosným gólem z utkání na EURO proti Skotsku dostal do užší tříčlenné nominace na nejhezčí branku roku podle FIFA. Jako soupeři proti němu stojí Argentinec Erik Lamela z Tottenhamu a Íránec Mahdí Taremí z FC Porto.

Kandidáti na gól roku FIFA - Patrik Schick

 
Článek

Podzimní část domácí ankety Zlatý míč o nejlepšího českého fotbalistu sezony vyhrál Patrik Schick s přehledem a nakročil k premiérovému vítězství.

Útočník Leverkusenu teď má ovšem na dosah úspěch přímo světový. Jeho výstavní trefa na EURO z utkání se Skotskem se dostala mezi trojici finalistů FIFA Puskás Award. O vítězi se rozhodne 17. ledna.

Kandidáti na gól roku FIFA - Mahdí TaremíVideo: FIFA

Schickova trefa z půlky hřiště byla lahůdková. V okamžení obletěla doslova celý svět.

Kandidáti na gól roku FIFA - Erik LamelaVideo: FIFA

„Koukal jsem se, kde gólman stojí. Periferně jsem viděl, že je hodně vylezlý, práskl jsem to tam," culil se Schick, jak snadno brankáře nachytal.

„Gól turnaje zlomil srdce Skotů," napsal bulvární deník The Sun.

Oslava proměněné penalty? Inspiroval jsem se zápasníkem MMA, přiznává Patrik SchickVideo: Sport.cz, FAČR

„Český útočník vstřelil ohromující gól z půlící čáry, předvedl jedno z nejlepších zakončení v historii EURO. Zázračný gól zpečetil vítězství Čechů 2:0 a návrat Skotska na vrcholný turnaj poprvé od roku 1998 skončil katastrofou," uvedl dále.

„Schick!!! Češi právě zneškodnili Skotsko zázračným gólem z 51 metrů," žasl Piers Morgan, populární britský novinář, hlasatel a komentátor deníku Daily Mail.

Schick v červnu v Glasgow využil vyběhnutí skotského brankáře Davida Marshalla a lobem ze 49,7 metru vstřelil gól z největší vzdálenosti v historii evropských šampionátů. Úchvatnou trefou zvýšil na konečných 2:0. Celkem na turnaji skóroval pětkrát a ve střelecké tabulce skončil druhý za útočníkem Cristianem Ronaldem jen kvůli tomu, že hvězdný Portugalec měl při stejném počtu branek na kontě o asistenci navíc.

Schick se nejprve dostal mezi 11 uchazečů o Puskásovu cenu a nyní ho FIFA zařadila mezi finálovou trojici. Vedle českého kanonýra se o vítězství ucházejí útočník Porta Taremí s parádním gólem nůžkami v dubnovém čtvrtfinále Ligy mistrů proti Chelsea a záložník Lamela, který ještě před svým letním příchodem do Sevilly v dresu Tottenhamu v březnovém utkání anglické ligy proti Arsenalu pohotově překřížil nohy a skóroval kopem zvaným rabona.

Schickův lob v létě podle očekávání vyhrál anketu UEFA o nejhezčí gól evropského šampionátu. Ucházel se také o ocenění za nejlepší branku v soutěžích UEFA, trofej ale nakonec získal Taremí. Vyhlášení výsledků Puskásovy ceny se uskuteční v Curychu 17. ledna, kdy FIFA oznámí také vítěze ostatních kategorií.

Kdo získá cenu Ference Puskáse za Gól roku 2021 podle FIFA?
Patrik Schick
87,7 %
Erik Lamela
6,1 %
Mahdí Taremí
6,2 %
Celkem hlasovalo 2901 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.