Hlavní obsah

Češi, třeste se! Robben zařídil premiérovou výhru Bayernu

Mnichov/Praha

Parádní vizitku poslal před kvalifikačním duelem českým fotbalistům a hlavně trenéru Vrbovi nizozemský útočník Arjen Robben v dresu mnichovského Bayernu. V páteční večerní premiéře nového ročníku bundesligy ve vyprodané Allianz Areně s Wolfsburgem nejprve nahrál na vedoucí gól Thomasi Müllerovi, a pak sám druhý přidal ránou k tyči.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Fotbalista Bayernu Arjen Robben slaví gól proti Wolfsburgu v úvodním kole bundesligy.

Článek

Robben byl nejlepším hráčem zápasu. Na pravé straně útoku si vodil obránce Wolfsburgu chvílemi jako loutky. Před prvním gólem ve 37. minutě jednoho beka hravě obešel, druhého se zbavil zasekávačkou a jeho přesnou přihrávku Müller už jen tečoval k tyči, u níž ještě číhala polská posila Róbert Lewandowski.

Po dvou minutách druhé půle vystihl přihrávku hostí a s míčem u nohy pádil nejkratší cestou k bráně. Před obrannou hrází hostí přihrál doleva Müllerovi, ten vyřadil stopery přihrávkou na druhou stranu Lewandowskému a bleskový biliar na jeden dotek zakončil Robben ránou levačkou ze čtrnácti metrů přesně k pravé tyči. Hosté později jen snížili lobem Ivici Oliče, na který Manuel Neuer nedosáhl.

„Splnili jsme to, co jsme si předsevzali. Máme tři body. První zápas, a navíc proti kvalitnímu soupeři, není nikdy lehký. Náš výkon také nebyl ideální. Příprava byla vzhledem k mistrovství světa krátká, máme ještě rezervy. Navíc jsme si za stavu 2:0 mysleli, že už je hotovo a sami jsme se tak dostali do problémů,“ konstatoval po utkání Robben, který si připsal pět střel na bránu.

„V některých fázích jsme hráli dobře, v jiných byl lepší soupeř. Na naší hře bylo vidět, že začátek sezóny pro nás není lehký. Musíme se kousnout a pracovat na odstranění našich problémů. Máme ale na to, abychom navázali na minulou sezónu a hráli ještě lepší fotbal,“ přidal se Thomas Müller.

Velký návrat Badstubera

Po dvaceti měsících si zahrál bundesligu stoper Holger Badstuber, který měl velké problémy s kolenem, prodělal několik operací a hrozil mu i konec kariéry. Vedle Danteho ve stoperské dvojici odvedl výborný výkon. „Bylo to úžasné, jsem šťastný. Byl jsem zvědavý, jak mě přijme vyprodaná Allianz Arena a co předvedu. Těch 71 000 diváků bylo báječných a já jsem snad nezklamal. Hodně mi pomohli na hřišti spoluhráči kolem mne,“ říkal skromně pětadvacetiletý Badstuber.

„Nic nezapomněl, byl senzační,“ pochválil ho kapitán týmu Philipp Lahm. „Je to úžasné hrát v pětadvaceti bundesligu poprvé, ale Holger to zvládl výborně a jsem moc rád, že je zase zpátky,“ lehce zažertoval Robben.

Spokojený byl i kouč Josep Guardiola: „Odvedl dobrou práci. Máme dalšího kvalitního stopera. Co se týká zápasu, tohle vítězství bylo důležité nejen pro mne, jako pro trenéra, ale hlavně pro hlavy hráčů. Úspěšně vstoupili do nové sezóny. Bylo to vydřené vítězství, nejsme rozhodně v ideální formě, potřebujeme čas, ale důležité jsou tři body s velmi silným soupeřem.“

Khedira nebo Reus

Po utkání se na tiskové konferenci mluvilo také o možných posilách ještě do konce letního přestupního termínu. Guardiola měl k dispozici jen čtyři ze šesti mistrů světa. Jérome Boateng si odpykával trest z konce minulé sezóny a Bastian Schweinsteiger je zraněný, stejně jako Franck Ribéry, Rafinha, Javi Martínez a Thiago. Guardiola by rád přivítal kvalitního středopolaře.

Zájem má další mistr světa Sami Khedira z Realu Madrid, kde nehraje, protože ho vytlačil spoluhráč z reprezentace a bývalá hvězda Bayernu Toni Kroos. „Martínez má přetržený zkřížený vaz, bude chybět dlouho. Schweinsteiger často laboruje se zraněními. Uprostřed může hrát opět Lahm, ale raději bych volil jiné řešení. Bylo by fajn, kdyby Khedira přišel,“ nechal se slyšet Guardiola. Jenže Khedira stojí okolo 30 miliónů euro a kouč Realu Carlo Ancelotti koncem týdne prohlásil: „Souhlas k odchodu jsme dali Di Maríovi. Kdedira ho sice může dostat také, ale může i zůstat. Vyřešíme to v nadcházejícím týdnu.“

Vedení Bayernu se moc nelíbí vysoká částka za Khediru, ale je ochotné jednat. Podle šéfa klubu Karl-Heinze Rummeniggeho by v Mnichově ale přeci jenom raději viděli německý super talent Marco Reuse. Jenže o tom nechce ani slyšet vedení Borussie Dortmund. Vždyť z Dortmundu k největšímu rivalovi odešli před rokem Mario Götze a v létě Róbert Lewandowski a fanoušci se bouří, že Borussia nejenže oslabuje, ale ještě posiluje nenáviděné Bavory.

Reklama