Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Leverkusen, nebo Bayern? Pro šlágr favorita mám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šlágr jara a možná celé sezony se blíží. V sobotu od 18:30 se na půdě vedoucího Leverkusenu představí o dva body druhý Bayern Mnichov. Kdo vyhraje, bude v čele. Tomuto zápasu se logicky věnuje velká část nového Echa bundesligy experta Davida Jarolíma, řeč je ale také o čekajícím Davidu Juráskovi a domácí sérii Heidenheimu.

Foto: Marcel Engelbrecht, Sport.cz

Duel Bayernu na půdě Leverkusenu bude šlágrem bundesligového jara.

Článek

„Upřímně vidím jako favorita Leverkusen. Mají daleko lepší formu a pomáhají tomu i trenérské tahy. Xabi Alonso o víkendu pošetřil Patrika Schicka, Jonase Hofmanna nebo Edmonda Tapsobu, který se vrátil z afrického šampionátu. Ano, hrají ještě v úterý pohár se Stuttgartem, kde by rozhodně chtěli uspět, protože ze soutěže už vypadl Bayern, Dortmund nebo Lipsko a je obrovská šance získat trofej.

Zpět k lize. Nabízí se otázka, čím může Bayern svého soka překvapit. Možná sestavou, na poslední chvíli přišli Bryan Zaragoza a Jonah Kusi Asare a třeba dostanou příležitost. Je možné, že se vrátí někdo z marodky. Ale nevidím moc šancí, že by Bayern upekl novou taktiku. Zatím mě trenér Thomas Tuchel nepřesvědčil, že bych viděl jeho jasně daný rukopis.

Spíše vyhrávají na individuální kvalitu. O víkendu s Mönchengladbachem se hodně trápili, prohrávali doma 0:1 a nervozita byla v tu chvíli obrovská. Sice utkání otočili, ale jak říkám, bylo to spíše trápení jako zatím celé jaro. Proto je pro mě favoritem Leverkusen. Ne kvůli tomu, že vede, ale právě s ohledem na herní projev a pohodu.

Věřím, že oba týmy budou hrát na vítězství. Při podzimní remíze 2:2 patřil každý poločas jednomu celku. Nemyslím, že pro někoho bude před úvodním hvizdem bod dostatečný, i když zároveň neříkám, že by se mělo v sobotu rozhodnout o titulu. V bundeslize můžete ztratit s každým, třeba jako Bayern doma s Brémami.

No a vedle toho sílí kritika Tuchela ze všech stran, klidně od bývalých hráčů Bayernu. Naposledy se přidal Thomas Strunz, když řekl, že Tuchel je urážlivý, že se mu nemůže nic říct a pořád brečí. Prý se jen ohání tím, že potřebuje posily, aby měl v kádru pořádnou konkurenci. Trochu mě podobné vyjádření překvapuje, pravdou však je, že výkony Bayernu opravdu nejsou ideální.

Z českých fotbalistů bych se dnes zastavil u Davida Juráska, jenž po přesunu z Benfiky čeká v dresu Hoffenheimu na první minuty. Přesně nevím, co za tím je. Dorazil celkem pozdě, asi seznamování s novým prostředím a nasávání herního stylu probíhá hlavně na teoretické bázi a v trénincích, aby vše pořádně navnímal, než ho pošlou do ostrého zápasu.

Upřímně jsem si ale myslel, že teď o víkendu na Wolfsburgu může naskočit. Člověk musí být trpělivý, Jurásek šanci určitě dostane. Asi by ho na hostování s opcí nepřivedli jen tak.

Velmi zajímavá je také remíza 0:0 Heidenheimu s Dortmundem. Za prvé musím říct, že nebyl vidět kvalitativní rozdíl. Borussia pro mě velké zklamání, čekal jsem daleko víc. Heidenheim byl v mnoha slušných pozicích, domácí útočník Tim Kleindienst spálil po chybě v obraně stoprocentní tutovku. Možná se zalekl, těžko říct, ale ukázalo to jen lehkovážnost a přístup Dortmundu.

Borussii chyběli Marco Reus, Jadon Sancho, Julian Brandt nebo gólman Gregor Kobel, ale stejně bych čekal kvalitnější výkon. Heidenheim ale hraje obzvláště doma velmi dobře, pošesté za sebou tam neprohrál, a i díky tomu je na 10. místě, v pohodlném středu tabulky.

Musím je pochválil, po postupu mezi elitu hrají stejným způsobem jako ve druhé lize. Neprohrávají, několikrát dokázali zvrátit zápas, kdy soupeř vedl, což ukazuje na vnitřní sílu. K tomu hráči jako Kleindienst, Jan-Niklas Beste, Eren Dinkci nebo brankář Kevin Muller jsou určitě oživením bundesligy.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.