Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Vytrucované přestupy se mi nelíbí. Leverkusen jede, Dortmundu chybí Bellingham

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po třech kolech zůstávají v Německu dva stoprocentní týmy – Bayern Mnichov a Leverkusen. Naopak se minimálně herně trápí Borussia Dortmund. Všem možným tématům se v Echu bundesligy na Sport.cz věnuje tradičně expert David Jarolím.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Fotbalistům Dortmundu se zatím v sezoně herně příliš nedaří.

Článek

„Začal bych přestupy, v pátek se zavíralo okno a bylo neuvěřitelné, co se dělo. Největším transferem je přesun Kola Muaniho z Frankfurtu do PSG. Dlouho se to tahalo, Kolo Muani odmítl nastoupil ve čtvrtek v Konferenční lize proti Sofii, aby dal najevo, že za každou cenu chce odejít. Frankfurt chtěl 100 milionů eur, PSg dávalo 70+10. Problém byl, že Němci neměli náhradu.

Už to vypadalo, že ze všeho sejde, jenže pár minut před uzávěrkou dalo PSG na stůl 95 milionů eur a Frankfurt Kola Muaniho pustil. Je to zvláštní, jak si přestup vytrucoval, stejně jako Benjamin Pavard z Bayernu do Interu Milán. Mně se to moc nelíbí. Chápu, že hráči chtěli do odejít, ale je to zvláštní. Na druhou stranu Bayern chtěl defenzivního záložníka Palhinhu z Fulhamu, ten dokonce už odletěl do Mnichova, měl připravené číslo a cenovku 65 milionů eur. Jenže Fulham nenašel náhradu a přestup padnul. Takže takový kolotoč, ve kterém se ještě Dortmundu podařilo získat německého reprezentačního útočníka Niclase Füllkruga.

Vrcholem víkendu měl být z pohledu postavení v tabulce a formy zápas Unionu Berlín proti Lipsku. Za mě ale TOP utkání moc ne, první poločas moc zábavný nebyl. Lipsko celkově lepší, Union hlavně bránil. Načal to až první gól, pak přišly chvíle Benjamina Šeška. Dal dva góly, hlavně ten po kombinaci s Danim Olmem byl jak z učebnice. Dvojitá narážečka, takhle krásný gól jsem dlouho neviděl. O Šeškovi asi ještě hodně uslyšíme.

Dortmundu zatím hodně chybí Jude Bellingham, který už válí za Real Madrid. Borussia měla fantastické jaro, dávala hodně gólu, Bellingham dokázal zrychlit hru, udělat rozdíl, byl nebezepčným, rozjížděl situace. Dortmund je za mě momentálně v obrovském útlumu, i když zatím neprohrál a má pět bodů. Jenže ve druhém kole jen tak tak urval remízu s Bochumí a teď doma vedl 2:0 nad Heidenheimem. Člověk by si řekl, že přijde nějaká kanonáda. Vypadalo to, že zápas podcenili a nakonec remíza 2:2. Když Heideiheim vedl v minulém kole 2:0 nad Hoffenheimem a ještě prohrál, tak jsem si říkal, že už nevím, kdy chtějí nějaké body udělat. A podívejme se! Dortmund se strašně trápí, hlavně herně je to zatím špatné.

Dokonce se spekuluje o konci trenéra Edina Terziče a angažování Juliana Nagelsmanna. Může se to stát, Nagelsmann byl spojovaný s PSG, což nedopadlo, navíc s bundesligou má bohaté zkušenosti a po minulé sezoně se hodně mluvilo o tom, že jeho vyhazov z Bayernu byl možná moc unáhlený. Nemyslím ale, že by teď mělo ke změně dojít. Terzič má ještě za minulou sezonu nějaký kredit, Dortmund se však musí po reprezentační pauze vzchopit.

Pauza by mohla pomoci také Gladbachu, který neudržel vedení s Bayernem, prohrál 1:2 a má zatím jeden bod. Teď proti Bayernu vedli 1:0, chtěli hrát zodpovědně dozadu a možná i na nulu, ale podle mě byli až moc zalezlí. Koledovali si o gól, při vyrovnávající trefě bránil Saného Čvančara, jak je to možné? Rozumím, že chtěli defenzivu vyztužit, když v prvních dvou kolech dostali 8 branek, ale tohle bylo moc.

Na dně je Darmstadt, který zatím jako jediný nemá ani jeden bod a musím říct, že právem. Naposledy schytali pět branek od Leverkusenu, o kterém se v Německu říká, že výborně doplnil kádr a mohl by potrápit Bayern. Právě tyto dva celky jsou zatím stoprocentní a po reprezentační pauze se utkají v Mnichově.

Favoritem je určitě Bayern, což ale není podstatné. Bude záležet, v jaké stavu se hráči vrátí, okolností je mnoho. Půjde určitě o šlágr kola a když vidím Wirtze, Xhaku nebo další fotbalisty Leverkusenu, v jaké jsou formě, tak se moc těším.“

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.