Hlavní obsah

Jméno Kamara dráždí. Rasisté na scéně a hned dvakrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rasistické projevy jsou bohužel na sportovní scéně poměrně častým jevem. Nedávno poznamenaly i zápas Hradce s Teplicemi v české fotbalové lize. Teď se hodně řeší v Německu, kde se jejich terčem stal teprve sedmnáctiletý záložník Borussie Dortmund do 19 let Abdoulaye Kamara. Ten byl v obou zápasech se Sevillou v Juniorské lize UEFA urážen opičími zvuky. Klub se rozhodl podat stížnost k UEFA.

Foto: ČTK

Abdoulaye Kamara (vlevo) v zápase s Ingolstadtem.

Článek

První incident se odehrál před týdnem na půdě španělské Sevilly v zápase Juniorské ligy UEFA. Sedmnáctiletý záložník Dortmundu Abdoulaye Kamara byl rasisticky urážen hráčem domácích Alejandrem Vázquezem, který na něj dělal opičí gesta a zvuky. V důsledku toho byl zápas na několik minut přerušen a došlo k ostrým výměnám názorů. Zajímavostí je, že v zápise o utkání se sice píše o několika přerušeních, ale bez udání důvodu.

V reakci na to chtěli fanoušci BVB Kamaru podpořit během domácího zápasu transparentem „Solidarita s Kamarou! Proti rasismu!" jenže UEFA tento transparent zakázala.

Rasistické projevy se však opakovaly i v odvetě. „Došlo ke stejným urážkám a opičím zvukům jako minulý týden. Jeden ze zdravotníků to slyšel a potvrdil," řekl po zápase trenér BVB do 19 let Mike Tullberg. „Upozornil jsem na to asistenta rozhodčího, ale ten řekl, že nic neslyšel, a je to jeho slovo proti mému," pokračoval kouč.

„Nemohl jsem tomu uvěřit. Úředník UEFA pak se mnou začal diskutovat o tom, jak zní opice a co říká opice. To bylo neuvěřitelné," podivoval se. Kamara byl po žluté kartě v poločase střídán, takže k dalším urážkám nedošlo. V šatně Dortmundu se pak o pauze hovořilo o tom, že by se zápas bojkotoval, ale hráči byli proti.

„Ne trenére, dáme jim sportovní odpověď a vyhrajeme zápas," řekli hráči a opravdu. Vyhráli 2:0 a připsali si první vítězství v lize. Klub se po nepříjemných incidentech rozhodl podat stížnost k UEFA.

Reklama

Související témata: