Hlavní obsah

Kadlec prožívá v Leverkusenu start snů

LEVERKUSEN/PRAHA

Fantastický start bundesligové kariéry prožívá fotbalový obránce Michal Kadlec. Po srpnovém přestupu z pražské Sparty do Leverkusenu se v novém působišti stal oporou. Pravidelně nastupuje v základní sestavě, zahrává standardní situace a k tomu se s novým klubem vyhřívá na špičce nejvyšší německé soutěže.

Článek

„Snažím se hrát co nejlépe a dokázat, že do týmu patřím. Pomohl mi fakt, že jsem jediný levák v týmu a také jsem vytěžil z pohody, která v klubu vládne. Atmosféra je díky vítězstvím a postavení velmi dobrá. Navíc je v kabině hodně kamarádská parta,“ lebedí si Kadlec, který přišel do Leverkusenu na hostování do konce sezóny s možností následné opce.

Do mužstva zapadl

Zatím je na nejlepší cestě stát se hráčem německého týmu natrvalo. První zápas po přestupu s Hoffenheimem ještě vynechal, ale v dalším už nastoupil proti Hamburku do druhého poločasu. A od té doby ve všech šesti utkáních vyběhl na trávník v základní sestavě.

„Je to vysněný start. Po svém příchodu jsem měl trošičku obavy, v týmu jsou Brazilci, Chilan i další cizinci. Ale i přes tuhle směsici je to v kabině vážně úplná harmonie. Hodně mi pomohl fakt, že znám řeč a také věkový průměr našeho týmu, který je nejnižší v bundeslize. I proto jsem bez problémů zapadl,“ vysvětluje.

Od příchodu poznal v sedmi startech jen jedinou porážku. „Bylo to v utkání s Herthou doma, kdy nám šlo o první příčku. Moc jsme ten zápas nezvládli,“ vzpomíná čtyřiadvacetiletý zadák. V pátek hrál jeho tým znovu o možnost být do neděle dočasným lídrem bundesligy.

A vyšlo to, Leverkusen derby proti 1. FC Köln zvládl. Brankami Friedricha a Gekase vyhrál 2:0. „Byl to hodně prestižní zápas. Během tréninků v týdnu bylo cítit, jak jsou všichni nažhavení, i trenér nám kladl význam zápasu na srdce. Většina z nás navíc bydlí v Kolíně nad Rýnem, takže v kabině znělo zadání jednoznačně. Museli jsme vyhrát, abychom mohli do ulic,“ směje se Kadlec.

V zápase byl hodně vidět. Po levé straně vydatně podporoval útok, bez problémů zvládal obranné povinnosti. „Snažím se hodně vyrážet dopředu, patří to ke hře krajních obránců. Dostávám se k centrům i střelám. Časem, až se ještě více rozkoukám, budu mít určitě ještě více balónů,“ těší se rodák z Vyškova.

Čelil ataku fanoušků

V derby musel čelit i nepříjemnému útoku fanoušků soupeře. Když šel zahrávat rohový kop pod sektor příznivců hostů, kousek od něho zahřměl dělobuch. „Byl jsem zaskočený, v Německu dělobuchy na stadiónech nejsou zvykem. A fakt to bouchlo těsně vedle mě. Děsná šlupka, byl jsem chviličku otřesený. Létaly tam i zapalovače, mince. Naštěstí mě nic netrefilo,“ vypráví obránce.

Je na nejlepší cestě napodobit otce Miroslava, jenž v premiérové sezóně v Kaiserslauternu získal mistrovský titul. „Napodobit ho je pro mě velká výzva. V posledních dvou zápasech jsme neinkasovali, i naše hra jde nahoru, byť dokonalá pochopitelně není. I proto je předčasné vynášet nějaké soudy. Každopádně naší velkou výhodou je, že nehrajeme evropské poháry a tudíž se můžeme koncentrovat jen na ligu,“ připomíná Kadlec, že Leverkusenu minulá sezóna příliš nevyšla.

Reklama

Související témata: