Hlavní obsah

Když se nám všechno sejde, můžeme Němce obrat o body, tvrdí Darida

Praha

Záložník Vladimír Darida je klíčovým mužem Herty Berlín i české fotbalové reprezentace. O víkendu se podílel na výhře 2:0 nad Stuttgartem v úvodním bundesligovém kole. V pátek 1. září by měl pomoci k fotbalovému zázraku, obrat o body německé mistry světa v kvalifikaci o MS 2018. On sám tomu věří. „Když se nám všechno sejde, pak je to možné,“ řekl v rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Darida.

Článek

Formu má v úvodu sezóny velmi dobrou, což ocenil po duelu se Stuttgartem i kouč Pál Dárdai. „Spolehlivě pracoval v defenzívě a výrazně podporoval i ofenzívu," řekl trenér po utkání. „Před novou sezónou mi přidělil trochu jinou roli. Hrají víc zezadu, takovou tu klasickou šestku, tedy defenzívního záložníka. Mám však za úkol využít každé možnosti vyjet dopředu, rozehrát akci, střílet a dostávat se do zakončení," přitakal Darida.

Leckie správnou posilou

Úvodní vítězství považuje sedmadvacetiletý středopolař s obrovským akčním radiem za velice důležité. „Pro nás to byl povedený zápas, získali jsme důležité tři body. Vždycky je příjemné, když vstoupíte do sezóny vítězně. Začínali jsme doma a chtěli před našimi fanoušky navázat na úspěšnou minulou sezónu, v níž jsme byli na svém stadiónu hodně silní a sbírali body. To se povedlo," liboval si.

Pozitivně vidí i posílení týmu. „Odešel nám jen stoper John Brooks, který zamířil do Wolfsburgu, jinak kostra týmu zůstala pohromadě. Naopak přišlo několik nových hráčů. Potřebovali jsme kvalitně rozšířit kádr, protože kromě bundesligy a Německého poháru hrajeme po létech Evropskou ligu. Myslím si, že posily se povedly, Matthew Leckie se blýskl dvěma góly hned v prvním utkání. Přestoupil k nám z Inglostadtu. Pamatuji si, že byl hodně nebezpečný, i když tolik gólů nedával. Nám přišel pomoci do ofenzívy, protože je velmi rychlý a kouč po něm chce i góly. Vyšlo mu to parádně," usmíval se Darida.

Do Vánoc v desítce

Hertha se do evropských pohárů vrátila po dlouhých sedmi letech. Cílem klubu je usadit se v první řadě v horních patrech bundesligové tabulky. „Tím ale není řečeno, že účast v evropských pohárech je standardním cílem, i když bychom si to samozřejmě všichni přáli. Pro spoustu hráčů i kouče jsou evropské poháry novinkou," konstatoval.

„V prognózách na novou sezónu jsme proto trochu opatrnější. V první řadě chceme být do Vánoc v první desítce, abychom nemuseli v tabulce koukat dolů, ale jen nahoru. V posledních letech je do boje o záchranu namočeno v bundeslize hodně týmů, kolikrát i půlka tabulky. Tomu se chceme vyhnout. Naším cílem je získat co nejdřív klid, a pak se uvidí, co dál," vysvětlil strategii jediného zástupce hlavního města v nejvyšší německé fotbalové soutěži.

Chtěl by potkat spoluhráče Plattenhardta

Už 1. září se česká reprezentace utká v Edenu s německými mistry světa. V kádru Herty není sice žádný světový šampión, ale s jedním spoluhráčem by se Darida chtěl v Edenu potkat. „S naším obráncem Marvinem Plattenhardtem, který dostal začátkem léta šanci v národním týmu na Konfederačním poháru FIFA v Rusku a přivezl si zlatou medaili. Zatím neví, jestli bude v nominaci. Bylo by fajn, kdyby ho kouč Joachim Löw povolal, protože bychom si vyměnili po zápase dresy. Už jsme si o tom s Marvinem povídali. S nikým jiným jsme to ale v týmu neprobírali, v kabině se hovoří hlavně o bundeslize a Evropské lize," řekl Darida.

Němci si i podle Daridy přijedou do Prahy pro tři body, které berou jako povinné. V kvalifikaci zatím neztratili ani jediný. „Při jejich fotbalové kvalitě a velkém sebevědomí na nic jiného nejspíš nemyslí. Jsou to mistři světa a do každého utkání jdou s cílem vyhrát. Je jim lhostejno, s kým a kde hrají. Těžko říct, jaké má Löw plány, ale bylo by logické, kdyby přijeli v nejsilnější sestavě a postup už v Praze a pak doma s Norskem prakticky potvrdili. Bylo by krásné i pro naše fanoušky, vidět v Edenu mistry světa v nejsilnější sestavě, jako proti nám hráli třeba loni na podzim v Hamburku. Tam vyhráli 3:0," konstatoval.

Odrazový můstek pro Belfast

I kdyby přijeli bez největších hvězd, které nechali doma i před Pohárem konfederací FIFA, slabí by určitě nebyli. „To rozhodně ne! Kádr mají hodně široký a nesmírně kvalitní. Jsou v něm kromě největších hvězd z Bayernu, Realu, Juventusu či Arsenalu i nesmírně zkušení borci z bundesligy, kteří tým táhli právě na Konfederačním poháru, když měli hvězdy volno. A k tomu mají skvělé mladíky, kteří vyhráli mistrovství Evropy jednadvacítek. Ať přijedou v jakémkoliv složení, budou velice silní," zdůraznil Darida.

Předem prohraný ale vzájemný zápas nevidí. „V žádném případě tenhle zápas neodepisujeme! To bychom ho nemuseli hrát. Pořád je to fotbal, v němž se může stát cokoliv, i když se na první pohled zdá nemožné s Němci bodovat. Vyzkoušeli jsme si to v minulé evropské kvalifikaci s Nizozemskem, které jsme dvakrát porazili. Nemáme co ztratit. Když se nám vše sejde, věřím, že můžeme Němce obrat třeba i o tři body. Nám by ale v boji o druhé místo ve skupině pomohl každý bodík," pravil Darida zdravě sebevědomě, ale s pokorou v hlase.

I jediný bod s mistry světa by mužstvo napumpoval nadějí na konečné druhé místo a snad i listopadovou baráž o postup. „Pro nás je teď klíčové každý zápas. Ve dvojutkání s Němci a v Severním Irsku ale jde o velice mnoho. Když neprohrajeme s Němci a uspějeme v Belfastu, naše šance na druhé místo ve skupině a baráž vzrostou. Samozřejmě bychom museli bodovat i v říjnových duelech v Ázerbájdžánu a doma se San Marinem. Pokud bychom ale prohráli s Němci i v Severním Irsku, pak by naše šance nejspíš definitivně padly. Toho jsme si ale všichni uvědomujeme. Chceme o baráž hrát do poslední chvíle," zdůraznila opora české reprezentace.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.