Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: Král vládne českým krajánkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znovuzrození? Český reprezentant Alex Král dává zapomenout na předcházející ročník a nepovedené hostování v anglickém West Hamu, během něhož odehrál jednu jedinou ligovou minutu. V dresu Schalke zatím ve všech třech kolech německé Bundesligy figuroval v základní jedenáctce a při sobotní remíze s Wolfsburgem navíc předvedl vůbec nejlepší výkon ze všech našinců, hrajících v zahraničí. Analytické hodnocení SofaScore Královi přiřklo známku 7,8. V těsném závěsu za ním skončili Tomáš Přikryl z polské Jagiellonie nebo kapitán národního týmu Tomáš Souček.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Český středopolař Alex Král (třetí zleva) se raduje ze vstřelené branky v hloučku svých spoluhráčů ze Schalke.

Článek
Fotogalerie

„Mým cílem je odehrát co nejvíce zápasů, probojovat se do základní sestavy a hlavně být platný pro tým," plánoval Král ještě před sezonou. A nutno říci, že o jeho užitku v sobotním utkání nemůže být pochyb. 24letý středopolař nastoupil na své typické pozici defenzivního záložníka a i díky jeho spolehlivé činnosti směrem vzad mohl brankář Schalke Alexander Schwolow slavit první letošní čisté konto.

Odchovanec pražské Slavie totiž vyhrál šest z osmi soubojů, které podstoupil. Navrch přidal stejný počet úspěšných obranných zákroků, aniž by u jediného z nich fauloval a třikrát překazil útočné snažení soupeře úspěšným zachycením přihrávky. Správného adresáta navíc našel každý z jeho pěti dlouhých pasů.

Král byl tak podle SofaScore vůbec nejlepším hráčem v poli z celého Schalke, překonal jej jen již zmíněný gólman Schwolow. A kdyby jeho spoluhráč Simon Terrode proměnil buď svůj původní pokutový kop, nebo jeho opakování, mohl mančaft z Gelsenkirchenu možná zapsat první zisk tří bodů v letošním ročníku.

Po nepodařené anglické anabázi, kdy se Král dostával do hry spíše sporadicky a když už nastoupil (jako například v poháru proti Kidderminsteru až ze šesté nejvyšší soutěže), tak nepřesvědčil, je jeho sobotní představení rozhodně také příslibem pro národní tým. I v něm byl Král před nedávnou dobou klíčovým hráčem, po nevýrazných výkonech na loňském Euru a minimálním herním vytížení v Londýně ale ze sestavy vypadl.

Reklama

Související témata: