Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: Takový bek by se reprezentaci hodil. Kadeřábek zazářil v bundeslize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva pasy z pravé strany, dvě asistence a tři body. Český fotbalista Pavel Kadeřábek zažil povedenou neděli a výrazně dopomohl německému Hoffenheimu k vítězství 3:1 nad tabulkovým sousedem z Augsburgu. Jednatřicetiletý krajní bek se navíc známkou 8,4 stal nejlépe hodnoceným krajánkem víkendu. Nabízí se otázka: Nehodil by se takový plejer i národnímu týmu?

Foto: Anspach Uwe, ČTK

Pavel Kadeřábek (vlevo) ve vzdušném souboji s Madsem Pedersenem z Augsburgu

Článek

Obzvláště v současné době nejistoty. Na posledním reprezentačním srazu chyběl Vladimír Coufal, opora na pravé straně obranné řady. Na vině nebyla výkonnost, nýbrž listopadový výlet do víru noční Olomouce před klíčovým utkáním kvalifikace na Euro proti Moldavsku. Český výběr ho zvládl a na šampionát po vítězství 3:0 postoupil.

Ač se víceméně předpokládá, že na samotný turnaj se Coufal podívá, Kadeřábek by se nároďáku hodil i tak.

Fotogalerie

Vždyť je ostřílený jednou z nejlepších evropských soutěží a navíc schopný zahrát na obou stranách defenzivy. Zleva přes nohu například absolvoval své poslední vystoupení v dresu se lvíčkem na prsou. Vzpomínáte, jak skvělým představením v osmifinále Eura 2021 pomohl k vítězství 2:0 a postupu přes favorizované Nizozemce?

Jenže ve čtvrtfinále proti Dánům už seděl. Zvláštní tah tehdejšího kouče Jaroslava Šilhavého dopomohl k tomu, že Kadeřábek následující rok reprezentační kariéru ukončil.

„Nebyl to hlavní důvod, ale nějaký střípek v mozaice. Důvěru jsem neměl,“ přiznal zkušený bek v lednovém rozhovoru pro ČTK.

Kadeřábek se rozhodl v národním týmu skončit primárně kvůli zdraví. To mu ale v současné sezoně drží. Nastoupil zatím do třiadvaceti bundesligových duelů a v tom posledním proti Augsburgu (3:1) přihrál na dvě branky. Hlavně první asistence byla exkluzivní, Wout Weghorst po ideálně načasovaném pasu zakončoval do úplně odkryté branky.

„Pavel mi to připravil parádně,“ mnul si ruce nizozemský forvard.

Jenže Schick a spol. se obdobných nahrávek dříče, který v Hoffenheimu kroutí už devátou sezonu, zřejmě nedočkají. Ani poté, co u národního týmu Šilhavého nahradil Ivan Hašek.

„Reprezentace je pro mě v tuto chvíli tabu. Volal jsem si s trenéry a říkali, že mě sledují. Ptali se, jak to vidím. Poděkoval jsem za zájem a domluvili jsme se, že jim zavolám, pokud změním názor,“ prohlásil Kadeřábek v nedávném rozhovoru pro Radiožurnál.

Jeho klubový kolega a zároveň první volba českého výběru na levou stranu David Jurásek zatím hledá ideální fazonu. A nikdo ještě netuší, jak Hašek naloží s Coufalem.

Nejen proto by se Kadeřábek na letním Euru setsakramentsky hodil. Asi by nebylo troufalé tvrdit, že místo v nominaci by si vybojoval, i kdyby oba výše zmínění byli v top formě.

Hráče, kteří pravidelně hrají jednu z top pěti evropských soutěží, český fotbal přeci jen netahá jako králíky z klobouku.

Jednoho takového si ale nechal utéct. Střípkem do mozaiky v podobě nepochopitelného odsunu mezi náhradníky ve čtvrtfinále posledního Eura…

Reklama