Hlavní obsah

Leverkusen chystá posily. Hložkovi by nejvíce pomohl přestup, spekulují v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě neprohrál, šlape jako dobře namazaný stroj. Fotbalový Leverkusen, v sestavě se třemi Čechy Matějem Kovářem, Adamem Hložkem a Patrikem Schickem, je jedním z fenoménů aktuální sezony. Není tak divu, že se na něj nejen němečtí novináři bedlivě zaměřují. Magazín Kicker začal spekulovat o složení kádru na příští sezonu. Výsledek? „Nejlepším řešením pro Hložkův rozvoj je, aby získal více zápasové praxe jinde.“

Foto: Bayer Leverkusen

Adam Hložek v dresu Leverkusenu.

Článek

Leverkusen vládne bundeslize s náskokem 10 bodů, je v semifinále domácího poháru a v minulém týdnu po bitvě s Karabachem proklouzl do čtvrtfinále Evropské ligy. Zdá se, že pohádka psaná trenérem Xabi Alonsem nemá konce. Rozjetý stroj ale může přibrzdit například probíhající reprezentační přestávka, kdy se velká část kádru rozprchla na srazy národních mužstev. To je příklad také českého tria.

I když je „teprve“ druhá polovina března, klub v čele se sportovním ředitelem Simonem Rolfesem už musí detailně plánovat další sezonu. Kromě pozice žádaného trenéra Alonsa intenzivně řeší také posílení kádru minimálně na boje v Lize mistrů.

Fotbalová reprezentace má za sebou první trénink pod Ivanem HaškemVideo: Sport.cz

„Žádné velké otřesy se neplánují. Spíše se zaměří na doladění na určitých postech, což se týká i útoku. Lídr bundesligy se poohlíží po Chrisi Führichovi ze Stuttgartu a Maximilianu Beierovi z Hoffenheimu. Oba jsou součástí kádru reprezentačního trenéra Juliana Nagelsmanna a dokonale odpovídají profilu požadavků Leverkusenu,“ popisuje Kícker.

Zejména Beier je s 12 vstřelenými góly jednou z komet aktuální sezony. Rychlý univerzál, kterému svědčí pozice vedle či pod hrotovým útočníkem. Tedy systém, na jaký Leverkusen spoléhá. Podle Kickeru by ale vyšel na více než 30 milionů eur (přes 750 milionů Kč). Führich by měl být přibližně o třetinu levnější a také pro něj je formace 3-4-3 nebo 4-2-3-1 jako dělaná.

Leverkusen aktuálně sestavou hodně rotuje, z minutáže je však zřejmé, že Florian Wirtz, Nathan Tella, Amine Adli nebo Jonas Hofmann mají na pozici křídelníků či podhrotových ofenzivních hráčů aktuálně větší důvěru než Adam Hložek. Jednadvacetiletý český reprezentant odehrál v sezoně zatím 782 minut, vstřelil sedm branek a přidal dvě asistence. V bundeslize se trefil dvakrát, podruhé o víkendu při výhře nad Freiburgem.

„Gól se určitě počítá. Hložek ukázal to, co jiní obvyklí náhradníci: ať dneska v Leverkusenu hraje kdokoliv, sveze se s exkluzivní formou celého týmu, který v této sezoně ještě neprohrál. Xabi Alonso může ukázat na kohokoliv z našlapané soupisky – a většinou neudělá chybu,“ glosoval ve Echu bundesligy expert David Jarolím.

Na hrotu se pak daří Patriku Schickovi, zraněný je Victor Boniface. „Ačkoli Bayer pravděpodobně nevyužije opci na koupi Borji Iglesiase, který je zapůjčen z Betisu, v létě by se z hostování v AS Řím mohl vrátit Sardar Azmoun,“ popisuje Kicker nemalou konkurenci.

„Vzhledem k rychlému mužstva by nejlepším řešením pro Hložkův rozvoj mohl být přestup. Aby získal více zápasové praxe, což by mu umožnilo se zlepšovat. Na druhou stranu by Bayer mohl posílit svůj již tak dobře organizovaný útočný kádr pro Ligu mistrů právě o Führicha nebo Beiera. Klub má údajně mimořádný zájem,“ shrnuje Kicker.

Reklama