Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Sebevědomý Bayern. A pozice Krále je lepší než u Hložka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harry Kane vážně útočí na rekord Roberta Lewandowského. Překoná ho? Expert David Jarolím v novém Echu bundesligy říká, že všechno je možné. Dále se zamýšlí nad pozicí některých českých hráčů včetně Alexe Krále nebo Jiřího Pavlenky. A poukazuje na tým, který nečekaně míří do pohárové Evropy.

Foto: S využitím Reuters

Fotbalisté Bayernu Mnichov se radují z branky

Článek

„Je vidět, co dělá sebevědomí. Předsezonní cíl Bayernu byl určitě titul a dostat se v Lize mistrů do čtvrtfinále. Alespoň to druhé se jim povedlo. Po vítězství nad Laziem Řím zvedli hlavu, byli jednoznačně lepší a pohodu si přenesli do ligy. Mohuč sice bojuje o záchranu a říká se, že žádný zápas není jednoduchý, ale k vidění byla neuvěřitelná kanonáda. Osm branek Bayernu, Harry Kane hattrick. Dal už 30 gólů, zbývá mu 9 kol a 11 tref na rekord Roberta Lewandowského. Může to dát, rozhodně.

Pro Mohuč se jedná o velký problém. Prohrát může, ale ne takovým rozdílem. Jsou předposlední a jak víme, v Německu při rovnosti bodů rozhoduje skóre. Mohuč má najednou -26 a Kolín na 16. barážovém místě -23.  Tohle musí hodně mrzet, protože nikdy nevíte, co o sestupu nakonec rozhodne. Třeba tahle kanonáda.

Na záda Bayernu dál dýchá třetí Stuttgart, který vyhrál 2:0 nad Unionem Berlín. Celkově už má 17. triumfů v sezoně. Dovolím si vsuvku o disciplíně. V tomto kole padlo pět červených karet. Když se díváme na některé zákroky, a půjdu zpátky do pohárového utkání Slavie na AC Milán a faul Dioufa, tak rozhodčí šlapáky, kdy hrozí zranění, prostě trestají. Teď podobnou věc udělal Andras Schafer z Unionu. Zbytečné, šlápnul soupeři na koleno a oslabil mančaft. Stuttgart měl pak snadnou pozici, jsou zvyklí dominovat. Líbí se mi.

Když už jsme u Unionu, podívejme se na pozici českého středopolaře Alexe Krále. Nedávno byl v základní sestavě u výher s Wolfsburgem a Hoffenheimem, jenže poslední tři zápasy buď střídal v závěru, nebo se na trávník vůbec nedostal. A Union uhrál jediný bod. Alex má ale slušnou konkurenci v podobě Lucase Tousarta či kapitána Raniho Khediry. V porovnání s Adamem Hložkem nebo Václavem Černým alespoň nějakou větší minutáž dostává, v tomto ohledu je na tom lépe.

Jsem zvědavý, kolik kluků z bundesligy se objeví v nadcházející nominaci národního týmu. Rozhodně by neměl chybět Patrik Schick a předpokládám, že nějaký zápas v bráně dostane Matěj Kovář. Pořád je pro mě záhadou zmíněný Venca Černý. Wolfsburg má na jaře z devíti utkání jen šest bodů, což je s ohledem na jejich ambice hodně špatné. Venca začal jaro velmi dobře, dával góly. Když naskočí, dokáže být většinou nebezpečný.

Adam Hložek moc nehraje a pokud ano, moc se neprosazuje. Situaci musí vyhodnotit reprezentační trenéři a říct si, kolik mají možných alternativ. V těžké pozici je gólman Jiří Pavlenka. Michael Zetterer se v bráně Brém po počátečních chybách docela chytil, týmu se celkem dařilo, celkově patří na jaře mezi lepší celky ligy. Gólmanovi přidá na kreditu, když jsou výsledky. Pavlenka teď není variantou na pozici jedna a je na realizačním týmu, jakou zvolí strategii. Jestli budou chtít brankáře točit a nechat je v zápřahu, nebo dají prostor výhradně tomu v jejich očích nejlepšímu.

O víkendu jsme také viděli výborné derby plné zvratů mezi Mönchengladbachem a Kolínem. Hosté vyrovnali v 79. minutě na 3:3, celkově strašně moc šancí, otevřený a atraktivní zápas. Pro Kolín, který se střelecky trápí, mohou být tři góly vzpruhou. U Gladbachu jsme na nevyrovnané výkony už zvyklí. Hodně dávají i dostávají. Pro oko diváka asi hezké, pro tým a trenéry už zřejmě tolik ne.

A musím zmínit Augsburg, který vyhrál potřetí za sebou a na sedmý Hoffenheim ztrácí jediný bod. Počítejme s variantou, že Leverkusen získá titul. Pokud by zvedl nad hlavu i pohár, půjde se ze sedmé příčky do Evropy. Pro Augsburg by šlo o neskutečný úspěch. na podzim se plácali hodně dole, po výměně trenéra a příchodu kouče Jesse Thorupa šlapou.

Na závěr ještě navážu na pravidelnou rubriku s názvem halfbeci Leverkusenu. Opět neuvěřitelné. Tentokrát nenaskočil v základu kvůli kartám Jeremie Frimpong. Jeho místo na pravé straně svým způsobem zaujal Nathan Tella. A výsledek? Levý bek Alejandro Grimaldo centroval a Tella otevřel skóre. Leverkusen porazil Wolfsburg 2:0 a dál posouvá rekord neporazitelnosti. Neskutečné.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.