Hlavní obsah

Nekraďte nám fotbal! Němci protestují, po tenisácích posílají autíčka s letadly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odstartovala to smrští tenisových míčků a čokoládových mincí. Pokračovalo to zámkem na kolo připevněným k fotbalové bráně. V Německu stále stupňuje zloba fanoušků proti vedení profisoutěží. O víkendu k obvyklým protestním předmětům přibyly autíčka a letadýlka na dálková ovládání, které diváci posílali na hřiště. Pořadatelé hračky těžko chytali. A prodlevy v nejnavštěvovanější soutěži světa dál narůstají.

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci německého Rostocku v rámci protestů poslali na trávník autíčko na dálkové ovládání.

Článek

Byla to bizarní podívaná. Na trávník při víkendovém utkání Hansy Rostock s Hamburkem zničehonic vyjela dvě dálkově ovládaná autíčka, na které fanoušci přilepili čoudící dýmovnice. Postarší zřízenec se je pokoušel dostihnout a zpacifikovat. Kopal do nich, ale zmenšeniny teréňáků mu ujížděly dál.

Oranžová autíčka si to drandila i po hrací ploše v bundesligovém duelu Kolína proti Brémám. V nedělní partii Freiburgu proti Frankfurtu se ve druhém poločase zjevila nad fotbalisty dokonce dvě dálkově ovládaná letadýlka.

Domácí kouč Christian Streich zuřil, protože sudí kvůli modelářské vsuvce přerušil slibně rozvíjející se protiútok Freiburgu. Protože se nejednalo o první narušení zápasu, rozhodčí poslal týmy do kabiny. Čekalo se 13 minut, než se duel dohrál…

Zápasy bez přerušení se stávají v bundeslize vlastně už unikát.

Důmyslnější vzdor a nevole sílí paradoxně poté, co se pokusil zjednat nápravu Hans-Joachim Watzke, šéf Dortmundu a předseda dozorčí rady Německé fotbalové ligy (DFL). „Žádám fanoušky, aby netlačili na eskalaci!,“ vzkazoval Watzke přes deník Bild. „Jsme připraveni vést s fanoušky dialog. Naše nabídka platí.“

A co vlastně Němce vytáčí?

Zástupci týmů z první a druhé bundesligy si odhlasovali, že prodají podíl z marketingových a televizních práv soutěže soukromému investorovi. A fandové se obávají, že se nebude myslet na návštěvníky stadionů, ale spíš na ty, kteří koukají na fotbal v televizi.

Taky se domnívají, že se může postupně změnit i zavedené pravidlo, při kterém musí nadpoloviční většina akcií klubu zůstat v rukou fanoušků či jejich spolku.

A tak už týdny zasypávají diváci trávníky tenisovými míčky, čokoládovými mincemi nebo třeba ovocem.

Dokazují, že mají moc. Nehodlají ustoupit. Hráče i trenéry prostoje štvou, jenže s tím nic nenadělají. Watzke zase opakuje, že bundesligové úpravy jsou nevyhnutelné.

„Fotbal potřebuje investory stejně jako ekonomika. Komercializaci fotbalu nemůžeme zvrátit. Chceme i nadále poskytovat cenově dostupný zážitek ze stadionu pro celou naši společnost. A my potřebujeme peníze, abychom zůstali konkurenceschopní jako liga,“ vysvětluje.

Jeden z vrcholných představitelů německého fotbalu vypočítává, že nový investor může v příštích pěti až šesti letech přinést bundeslize až 250 milionů eur, což je v přepočtu přes šest miliard korun.

Minulý týden ztroskotala jednání Němců s americkou společností Blackstone. Fanoušci vycítili, že jejich odpor přináší první výsledky a věří, že pokračující revolta odradí i posledního zájemce, kterou podle agentury Reuters představuje další zámořská firma CVC Capital Partners.

„Proces bude pokračovat s CVC podle plánovaného harmonogramu,“ uvedla v prohlášení DFL.

„Hledáme partnera, který nám pomůže posunout se celkově kupředu,“ navazuje Watzke. „Nikomu se neprodáváme. Nebudou se měnit časy výkopů, reformovat ani nic podobného! Potřebujeme zlepšit mezinárodní marketing, který nám pomůže lépe oslovit fanoušky po celém světě.“

Ti v Německu se ale bouří. A nic nenasvědčuje tomu, že se uklidní.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.