Hlavní obsah

Německý fotbal hrozí Schröderovi odebráním čestného členství

Německý fotbalový svaz a Borussia Dortmund pohrozily bývalému spolkovému kancléři Gerhardu Schröderovi odebráním čestného členství, pokud se nevzdá funkcí v ruských energetických firmách.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý spolkový kancléř Gerhard Schröder. Archivní foto

Článek

"Čestní členové fotbalového svazu se musí bezpodmínečně držet základních hodnot zakotvených ve svazových stanovách. To znamená zejména respekt ke všem mezinárodně uznávaným lidským právům a povinnost postavit se proti všem nelidským postojům a chování. Takový postoj očekáváme i od Gerharda Schrödera," uvedli ve společném prohlášení prozatímní předsedové svazu Hans-Joachim Watzke a Rainer Koch.

Schröder byl čestným členem fotbalového svazu jmenován koncem roku 2005, krátce po odchodu z funkce spolkového kancléře.

Sedmasedmdesátiletý bývalý politik je označován za přítele Vladimira Putina a po ruské invazi na Ukrajinu se dostal pod palbu kritiky. Všichni zaměstnanci jeho kanceláře podali v těchto dnech výpověď. Schröder čelil politickému i mediálnímu tlaku, aby se od Moskvy distancoval. Minulý týden po zahájení invaze v prohlášení vyzval k zastavení války s tím, že jde o odpovědnost ruské vlády. Zároveň ale chyby za vyhrocení konfliktu připsal Rusku i Západu.

Reklama

Související témata: