Hlavní obsah

Přivítají Hložek a Schick hvězdného spoluhráče? Leverkusen údajně loví v Premier League

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po bídném startu sezony útočí Leverkusen v domácí soutěži na pohárové příčky a ve čtvrtek ho čeká semifinále Evropské ligy s AS Řím. Myšlenky vedení ambiciózního fotbalového klubu, za který válí i čeští reprezentanti Adam Hložek a Patrik Schick, se ale logicky postupně stále více ubírají k dalšímu ročníku. Bayer bude chtít jistě zkvalitnit kádr a jednou z vysněných posil má být znovuzrozený středopolař Arsenalu Granit Xhaka.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Granit Xhaka v dresu Arsenalu během utkání proti Chelsea

Článek

Leverkusen táhnou v ofenzivě mladící, v záloze operují hlavně Nadiem Amiri, Robert Andrich, Edmond Tapsoba nebo Exequiel Palacios. Podle německé redakce Sky Sports ale kouč Xabi Alonso požaduje do středu pole „agresivního lídra". Ideální variantou má být i podle jiných německých a britských médií 30letý Xhaka.

Němci se o švýcarského reprezentanta údajně zajímali už loni v létě a zájem neutichl ani se změnou na trenérské lavičce. Navíc Alonso si je s koučem Arsenalu Mikelem Artetou velmi blízký.

Přestupu by nahrávaly i informace, že Arteta s Xhakou do dalšího ročníku už příliš nepočítá a dal hráči svolení odejít. Xhaka má platnou smlouvu do 30. června 2024 s možností opce na dalších 12 měsíců. Ve Sky Sports tak upozorňují, že k transferu do Leverkusenu by mohlo dojít až za rok.

„Tento levák by byl skutečnou šestkou, kterou Bayer hledá. Lídr, silný bojový fotbalista s přesnou rozehrávkou a velkou vůlí po vítězství, který k sobě v prostoru před obranou často ani nepotřebuje parťáka," píše pak například německý fotbalový web Kicker.

Xhaka prošel v Arsenalu, jenž po dlouhých letech v útlumu stále bojuje v Anglii o titul, zatím trnitou cestou. Po mistrovství Evropy 2016 se stěhoval do Anglie z Borussie Mönchengladbach. Čekalo se od něj hodně, vždyť Gunners zaplatili 45 milionů eur. Jenže chvíli byl miláčkem publika, tím správným kapitánem, poté zase nenáviděným hráčem, který nedokázal krotit emoce, dělal chyby, hádal se s fanoušky. Nejednou se mluvilo o nehezkém rozchodu.

V aktuální sezoně se ale zdá, že vše bylo odpuštěno. Xhaka pod Artetou rozkvetl a dostal ofenzivnější úkoly. Arsenal však usiluje o Declana Rice z West Hamu a tím by Xhakovi přibyla nesmírná konkurence. Těžko říct, jakou by dostával minutáž, i když Gunners budou hrát v příštím ročníku Ligu mistrů a široký kvalitní kádr je potřeba.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Adam Hložek na archivním snímku v dresu Leverkusenu.

Jestli Hložek a Schick dostanou nového a zkušeného parťáka, se zřejmě uvidí až v létě. Leverkusen by transfer mohl vyjít na 15 až 20 milionů eur, není ale vyloučena větší výměna mezi oběma kluby. Arsenal totiž údajně stojí o křídelníka Mousu Diabyho.

Reklama