Hlavní obsah

Revoluční krok. Profesionální fotbalový tým mužů v Německu povede žena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo hlásí nový milník. Mužský profesionální fotbalový tým poprvé povede žena jako hlavní trenérka. Dvaatřicetiletá Sabrina Wittmannová přebírá áčko Ingolstadtu, jedenáctý celek třetí ligy. „Nikde jinde bych nedebutovala raději. Ingolstadt je pro mě domovský klub, něčím výjimečný,“ prohlásila pro klubové stránky Wittmannová. Mužstvo přebírá do konce sezony.

Foto: Profimedia.cz

Trenérka Sabrina Wittmannová povede Ingolstadt.

Článek

Asistentku trenéra už má třeba Union Berlín, ale žena na pozici hlavní šéfky na lavičce profesionálů je novum. Ingolstadt reagoval na bídný průběh jarní části a odvolal Michaela Köllnera. Pro náhradu sáhlo vedení do vlastních zdrojů, Wittmannová vede devatenáctku Ingolstadtu. Nutno dodat, že dobře, v jedné ze skupin juniorské bundesligy (Süd/Südwest) má s ní zajištěno druhé místo.

Wittmannová přišla do klubu už jako mladá dívka, v šestnácti se pak vydala nabírat zkušenosti do USA, kde hrála i trénovala děti. Od roku 2009 procházela v Ingolstadtu různými trenérskými pozicemi u mládeže, až se posunula od sezony 2021/2022 k juniorce.

„Sabrina zná klub lépe než kdokoliv jiný. Jako úřadující trenérka naší úspěšné devatenáctky se v posledních letech hodně rozvíjela. Profesně i osobně. Každý v klubu ji uznává. Jsme přesvědčeni o tom, že Sabrina je správná osoba, která dovede první tým ke zdárnému konci sezony,“ podotkl šéf klubu Dietmar Beiersdorfer.

„V klubu jsem začala působit před devatenácti lety. Sama jsem hrála a zároveň začala dělat první trenérské krůčky. Od samého začátku mi lidé tady věřili a podporovali mě. Během let, která jsem strávila u mnoha mládežnických týmů, jsem vyzrála v trenérku, jakou jsem teď,“ zmínila Wittmannová.

Premiéra ji čeká v neděli proti Mannheimu.

Související témata: