Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: 0:3 už by Leverkusen nedohnal. Čvančara je zpět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Série neporazitelnosti fotbalistů Leverkusenu nekončí. Podle experta Davida Jarolíma měla parta kouče Xabiho Alonsa o víkendu nejvíce namále, ale stejně dokázala srovnat se Stuttgartem na konečných 2:2. Nové Echo bundesligy se věnuje rovněž bojům o záchranu nebo dvojici českých ofenzivních hráčů, kteří by mohli pomýšlet na Euro.

Foto: Sport.cz s využitím Profimedia/ČTK

Po dlouhé době nastoupil v základu Mönchengladbachu Tomáš Čvančara.

Článek

„Fantastický zápas prvního se třetím ve skvělém tempu. Setkaly se mančafty, které v této sezoně hrají nejlepší a nejhezčí fotbal. Stuttgart vedl 2:0 a byl nejblíže tomu, aby uštědřil Leverkusenu první porážku v sezoně. Útočník Serhou Guirassy měl stoprocentní šanci, mohl zvýšit na 3:0 a myslím, že to už by v silách Leverkusenu nebylo. Jenže nedal. Zlomový bod utkání, protože Stuttgart od té doby vpředu nedržel balon.

Leverkusen byl dominantní a vyrovnal zase v nastavení. Neuvěřitelné. Jsem zvědavý, jak pojedou dál. Na hráčích je vidět, jak obrovskou mají radost. Za mě jen respekt a obdiv. Do konce ligy jim zbývají zápasy na Frankfurtu, v Bochumi a doma s Augsburgem. Na soupeře však není potřeba hledět. Liga je obrovsky vyrovnaná. Vezměte si, že Bochum je na 15. příčce a hraje o život. Navíc tam Leverkusen na konci minulé sezony padl. Výhodou je stále možnost velké rotace a fakt, že kdokoliv nastoupí, je nebezpečný. Patrik Schick a Victor Boniface, o víkendu od začátku nehrál Florian Wirtz. Poprvé nastoupili bez vykartovaného Granita Xhaky, který se vrátí hladový.

Dalším šlágrem víkendu byl střet Lipska s Dortmundem (4:1). Opět super utkání. První poločas měli slušný i hosté, oba celky byly aktivní, jenže po pauze domácí zvýšili na 3:1 a byl konec. Lipsko mohlo dát klidně šest branek, ale výhra se počítá. Ze čtvrté příčky má právě na pátou Borussii náskok tři kola před koncem už pět bodů a myslím, že o elitním kvartetu je rozhodnuto.

Dortmund musí držet palce všem týmům v evropských pohárech, takže i sobě, aby Německo vybojovalo další místo v Lize mistrů. Věřím, že se to podaří. Už v úterý nastoupí právě v nejprestižnější soutěži Bayern doma proti Realu, Dortmund ve středu přivítá PSG a ve čtvrtek ještě Leverkusen začíná semifinále Evropské ligy na AS Řím.

Vše je vyrovnané, i když Real a PSG jsou zřejmě mírnými favority. Také jsem však tvrdil, že Bayern v čtvrtfinále neprojde přes Arsenal. Dortmund má výkony jako na houpačce, jenže dokázal vyřadit těžkého soupeře Atlético. Vůbec nechci tipovat, všechno jsou skvělé a zkušené mančafty. Zdá se, že Bayern se dostává do pohody, i když zase Uli Hoeness kritizuje Thomase Tuchela, že nerozvíjí hráče. Možná zbytečné před důležitou finální částí ročníku.

Než půjdeme v tabulce směrem dolů, zaměřme se na dvě česká jména. Václav Černý to má těžké, po výměně trenéra jsem si říkal, že dostane více šancí. Kouč Ralph Hasenhuttl ale prosazoval hlavně defenzivní práci a kompaktnost, aby Wolfsburg nedostával góly. Uhráli důležité body, tak snad se Vašek zase do hry více dostane. Chyběl i s ohledem na narození dcery, pořád má podle mě týmu co dát, stejně tak reprezentaci.

Po dlouhé době způsobené i zraněním pak v základu Mönchengladbachu naskočil Tomáš Čvančara. Remíza s Unionem, zápas nezáživný bez velkých šancí. Také Tomášovi bych přál, aby dostal více minut, i když v porovnání je pravděpodobnost větší u Černého. Bylo by fajn, kdyby ukázali své schopnosti a dali trenérovi národního týmu Ivanu Haškovi důvod, aby o nich směrem k Euru uvažoval.

Přesuňme se na spodek tabulky, kde je Darmstadt po prohře 0:1 s Heidenheimem prvním jistým sestupujícím. V kontextu celé sezony musím říct, že zaslouženě. Měli dlouhou pauzu bez výhry, aktuálně získaných 17 bodů za 31 kol je prostě strašně málo. Teď jen čekáme, kdo se k Darmstadtu přidá. Vypadá to na Kolín, který je aktuálně předposlední a na 16. barážové místo Mohuče ztrácí pět bodů.

O víkendu měli velkou šanci s tím ještě něco udělat. Představili se právě na půdě Mohuče, jenže pořádně zabrali až posledních 10 minut. V utkání navíc dali jen jednu ze dvou penalt. Remíza 1:1 je dostala do velmi složité situace, už nesmí zaváhat. Moc nevěřím, že ze sestupových pater vystoupí. Daleko zajímavější bude bitva o vyhnutí se baráži právě mezi Mohučí, Bochumí, Unionem a Gladbachem. Všechny celky jsou ve čtyřech bodech.“