Hlavní obsah

Schick exkluzivně po titulu: Bayern byl jako Mercedes v F1. Lidi už si přáli, aby vyhrál někdo jiný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokázali to! Fotbalisté Leverkusenu završili pohádku o zisku premiérového německého titulu v historii stylově. Brémy deklasovali 5:0 a domácí stadion propukl v euforii. Tu zažívali i tři čeští reprezentanti a novopečení vítězové bundesligy – Matěj Kovář, Adam Hložek a Patrik Schick. Právě poslední jmenovaný se po utkání v mixzóně zastavil, aby se pro Sport.cz exkluzivně podělil o bezprostřední pocity. „Neuvěřitelné. Na tohle člověk nezapomene,“ radoval se osmadvacetiletý útočník.

Foto: Profimedia.cz

Patrik Schick si oslavy titulu užíval i se synem Nicolasem

Článek

Leverkusen (od našeho zpravodaje) - Schick během rozhovoru našel i zajímavé přirovnání. Leverkusen sesadil Bayern z ligového trůnu po jedenáct let trvající dominanci mnichovského giganta. „Bayern byl jako Mercedes ve formuli 1. Lidé chtěli vidět změnu,“ tuší Schick, pro něhož se jednalo o druhý titul v kariéře. První vyhrál ještě coby dorostenec se Spartou, v sezoně 2013/14 odehrál 17 minut. Pod bundesligový se podepsal daleko výrazněji.

Asi málokdo si umí představit, co teď prožíváte.

Je to neuvěřitelné. Často se říká takové klišé, že člověk si tohle nejdřív neuvědomuje. Ale je to opravdu tak. Jedná se o neskutečný úspěch, který nám dojde, až dostaneme do ruky pohár. Teď máme sice také všichni ohromnou radost, ale je před námi ještě důležitý zápas ve čtvrtek (odveta čtvrfinále Evropské ligy proti West Hamu, pozn. aut.). Takže oslavy nebudou takové.

Čili pár piv a brzká večerka?

Ano, přesně jak říkáte. Zatím to nebude nic velkého. Po sezóně to bude jiné.

V Leverkusenu působíte čtvrtou sezonu. Čekal jste, že tu můžete dosáhnout něčeho takového?

Když jsem před dvěma lety prodlužoval smlouvu, zůstal jsem hlavně kvůli ambicím. Mančaft byl už v té době kvalitní. V létě jsme kádr optimálně doplnili a všechno si dohromady sedlo. Kvalita, kabina, trenér. Sezona byla neskutečná, vyhráli jsme zaslouženě.

O tom, jak máte skvělou partu, jsem i já slyšel dost. Připomínala kabina v něčem i tu českou?

Měli jsme dost srandy, což je vždycky fajn. I na tréninku byla často uvolněná atmosféra. Za dobu, co jsem tady, byl tento rok nejlepší. Ale česká kabina je přece jen trošičku specifičtější.

Po ruce jste měl parťáky Hložka s Kovářem. Společně s nimi jste se stali prvními Čechy od roku 2015, kteří triumfovali v jedné z top pěti lig. Tehdy se radoval Petr Čech s Chelsea.

Je to super. Moc Čechů bohužel pravidelně velké trofeje nevyhrává. Těší mě, že i český fanoušek může být pyšný na to, že jsme byli u takového úspěchu. Doufám, že na to navážeme i ve finále poháru. A třeba i Evropské lize. Treble? To by bylo něco nezapomenutelného.

Palce vám ale nedrželi jen Češi. Příběhu klubu, který ukončí jedenáctiletou nadvládu Bayernu, fandili téměř všichni.

Když někdo roky dominuje, člověk chce vidět změnu. Přirovnal bych to k formuli 1. Mercedes každý rok vyhrával, tak si všichni přáli, aby zvítězil někdo jiný. Myslím, že lidé v celém Německu jsou rádi, že jsme to dokázali a po jedenácti letech přišla změna.

Navíc jde i o završení vašeho osobního příběhu. Po vleklých potížích s třísly jste naskočil do fungujícího mančaftu, pomohl v různých soutěžích několika důležitými góly a slavíte titul.

Je to krásné. Čtrnáct měsíců jsem byl zraněný, vrátil se po půlce sezony. Jsem rád, že jsem týmu dokázal pomoci. A měl na titulu nějaký podíl. Budu se opakovat, je neuvěřitelné, že to takhle dopadlo.

Reklama