Hlavní obsah

Šéf Německého fotbalového svazu přirovnal viceprezidenta k nacistickému soudci

Berlín/Praha

Fritzi Kellerovi hrozí, že stejně jako jeho dva předchůdci bude muset po skandálu předčasně skončit ve funkci prezidenta Německého fotbalového svazu (DFB). Keller minulý týden přirovnal svého viceprezidenta Rainera Kocha k nacistickému soudci, za což se sice umluvil, ale ocitl se pod palbou kritiky. Rezignovat nicméně nehodlá.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Prezident Německého fotbalového Fritz Keller během tiskové konference.

Článek

Keller při pátečním jednání označil Kocha, jenž je povoláním soudce, za "Freislera". Roland Freisler byl jedním z hlavních představitelů nacistické justice a za vlády Adolfa Hitlera poslal na smrt mnoho odpůrců režimu.

"Svou poznámkou směrem k viceprezidentovi Raineru Kochovi jsem udělal hrubou chybu. Předpokládal jsem, že přijme mou omluvu, kterou jsem nabídl písemně i po telefonu. Toto očekávání bylo mylné," uvedl Keller, jenž vede svaz od roku 2019. Koch, který je i členem výkonného výboru UEFA, zatím omluvu nepřijal. "Rezignaci ale vylučuji," řekl agentuře DPA čtyřiašedesátiletý Keller.

Kellerův výrok odsoudili zástupci některých svazů spolkových zemí a například i Německá fotbalová liga (DFL) sdružující nejvyšší dvě soutěže. "Jednoznačně se distancujeme od vyjádření a volby slov, které se dopustil prezident DFB Fritz Keller na adresu viceprezidenta Rainera Kocha. Takový výrok je naprosto nepřijatelný," uvedli ve společném prohlášení zástupci DFL ve svazovém prezidiu.

Německý fotbalový svaz je s více než 7 miliony registrovaných členů největší sportovní federací na světě. Od aféry s přidělením mistrovství světa 2006 se DFB nachází v krizovém módu. Předchozí dva šéfové Wolfgang Niersbach a Reinhard Grindel museli svou pozici předčasně opustit a od Kellera se očekávalo, že situaci zklidní. Podle německých médií se však děje pravý opak, neboť už několik měsíců zuří boj o moc mezi jeho křídlem a táborem kolem generálního sekretáře Friedricha Curtiuse.

Reklama

Související témata: