Hlavní obsah

Taktické rošády vynesly snový triumf. Leverkusen slavil s kapitánem v kotli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mrštně vyšplhal na zídku, zaplul rovnou mezi kotelníky a spustil děkovačku. Kapitán fotbalistů Leverkusenu Lukáš Hradecký si oslavy důležitého bundesligového vítězství nad Bayernem (3:0) pořádně užil. Skalpu slavného soupeře ale předcházela rozhodnutí kouče Xabiho Alonsa, která šokovala snad všechny. A vyšla do puntíku.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Fotbalisté Leverkusenu se radují po výhře nad Bayernem Mnichov

Článek

Leverkusen (od našeho zpravodaje) - Naplnilo se tak předzápasové proroctví Davida Jarolíma, který v Německu kopal dlouhých pětadvacet let a pro Sport.cz pravidelně komentuje dění v tamní nejvyšší soutěži v rámci sloupku Echo bundesligy. „Jako favorita vidím Leverkusen. Pomáhají tomu i trenérské tahy,“ vyprávěl bývalý reprezentant.

A že jich bylo.

Začněme odpředu. Obě klasické devítky, Patrika Schicka a Borju Iglesiase, nechal Alonso sedět na lavičce. Do útoku vyslal mladou, dynamickou trojici, složenou z Floriana Wirtze, Nathana Telly a Amine Adliho.

Dosud měl ze zmíněných přitom místo v základní sestavě zajištěné prakticky jen Wirtz. Zbylí dva obvykle plnili roli žolíků, a to kolikrát ještě na jiných pozicích. Tella, nejčastěji využívaný jako wingbek, nastoupil na pod falešným hroťákem Adlim, který je původním povoláním křídlo. Fluidně působila také obrana, která různě přecházela ze tří do čtyřčlenného složení. Levý wingbek Alex Grimaldo? Ten například běhal téměř všude, s čímž si Bayern nevěděl rady.

„Chtěli jsme být flexibilní a moci reagovat na průběh zápasu,“ vysvětloval španělský kouč své rošády.

Povedlo se.

Leverkusen, který obvykle dominuje v držení míče, sice v téhle metrice Bayernu podlehl. To bylo ale asi tak jediné. Soupeře, který v poslední dekádě bundeslize dominuje, pustil k jedné jediné střele na branku.

„Je vidět, že se neustále zlepšujeme. Předvést takový výkon proti Bayernu? Jasně to ukazuje, že umíme zvládat i opravdu obtížné zápasy,“ těšilo Alonsa.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Jonathan Tah, Robert Andrich a Amine Adli z Bayeru Leverkusen se radují po vstřelené brance.

I proto si spolu se svými svěřenci mohl naplno vychutnat pozápasovou děkovačku. K prasknutí naplněná BayArena bouřila v čele s kapitánem Hradeckým, který ji řídil z kotle. „Krásný moment. Pro hráče i realizační tým to bylo fantastické. Naprosto top,“ zářil bývalý skvělý záložník.

Záhy se ale vrátil nohama na zem.

„Musíme zůstat pokorní. Stále jsou to jen tři body,“ dodal.

Leverkusen se sice výhrou Bayernu vzdálil a vede ligu již o pět bodů. Jenže pořád bylo odehráno jen jednadvacet kol z celkových čtyřiatřiceti.

Dobře rozjetá cesta za titulem, během níž Alonsova družina ještě neprohrála, tedy i tak ještě může skončit fiaskem.

Což si uvědomují i sami hráči. „Strašně důležité vítězství, porazili jsme druhý tým tabulky. Ale nemůžeme se tím uspokojit. Čekají nás ještě mraky zápasů,“ tuší Jeremie Frimpong, autor třetí branky.

S tím se nedá nesouhlasit. Našlápnuto má ale Leverkusen slušně.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.